Kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na šta treba paziti

04.07.2022. - Aktuelno

Tokom vrućih i sparnih dana, klima u automobilu je spas, naročito ako idete na duže putovanje, ali treba biti oprezan.

Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvataju ozbiljno, je redovno čišćenje klime.

Ukoliko se vozite po gradu, razmislite da li vam se isplati da palite klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tokom vožnje.

Ako se ipak odlučite da upalite klimu, izuzetno je važno da pazite da temperatura hlađenja nije preniska u odnosu na temperaturu spolja, jer možete da dobijete upalu grla i sinusa i prehladite se.
Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stepeni. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smeju ljudi sa slabijim srcem.
Pravilan postupak hlađenja automobila
Nakon paljenja auta, otvorite sve prozore i uključite klimu.
Izaberite opciju uvlačenja spoljnog vazduha.
Temperaturu namestite na minimum.
Okretanje ventilatora postavite na najveću brzinu.
Nakon rashlađivanja, prozore zatvorite i smanjite brzinu ventilatora.
Neka hladan vazduh duva u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice.
Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i buđi manji, jer preferiraju vlažno, a ne suvo okruženje.
“Ne usmeravajte ventilator direktno u lice”
“Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na spoljnu temperaturu ne bude veća od 8 stepeni, vlažnost bi trebalo da bude od 40 do 60 posto, a brzina strujanja vazduha najviše 0,2 m/s. Ne usmjeravajte ventilator direktno u lice, jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Takođe, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje sa ovlaživačima”, rekla je dr Branislava Čilić, specijalistkinja porodične medicine.
Izvor:N1