Ocu 5.000 KM kazne zbog podmićivanja ljekara

08.11.2023. - Aktuelno

Danijel Vesić iz Trebinja, otac bebe koja je nakon poroda ispala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči, osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 5.000 KM jer je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita za porod supruge carskim rezom.

kazna

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je on zaključio sa Republičkim tužilaštvom. Prema presudi kaznu je dužan da plati u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti. 

Kako se navodi, ukoliko kaznu ne plati u ostavljenom roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje, a ukoliko kazna putem prinudnog izvršenja ne bude naplaćena u roku od godine, sud će donijeti odluku da se za svakih započetih 100,00 KM novčane kazne zamijeni danom zatvora.

Prema optužnici Vesić je doktoru Vladimiru Čančaru dao 400 KM, a sestri Gordani Sokolović 100 KM mita za porod supruge zbog čega su oni optuženi za primanje mita. 

Vesić se sporazumom obavezao da svjedoči protiv Čančara i Sokolovićeve koji su najavili priznanje i rekli da su u toku pregovori s Tužilaštvom o sporazumnom priznanju. 

Oni su mito uzeli 18. avgusta 2022. godine, a Vesićeva supruga Jovana porodila se dan kasnije i tada je novorođenče ispalo na pod medicinskom osoblju i povrijeđeno. 

U slučaju pada bebe istragu vodi Okružno tužilaštvo u Trebinju i njom su obuhvaćeni Čančar, pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

Izvor: Glas Srpske