Za ulazak u EU 38 odsto građana Srpske

03.11.2023. - Aktuelno

Na pitanje “Da li podržavate ulazak BiH u EU” 18 odsto ispitanih građana u Srpskoj odgovorilo je “Da, potpuno”, a još 20 odsto njih je izabralo odgovor “Uglavnom da”.

zastava

Pokazali su to rezultati istraživanja Agencije “Metrics”, koje su u petak predstavili ta agencija i Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Na isto pitanje, a koje se odnosi na podršku ulasku BiH u EU, 18 odsto ispitanih odgovorilo je “Uglavnom ne”, 28 odsto se opredijelilo za odgovor “Uopšte ne”, a preostalih 16 odsto nije znalo ili je odbilo odgovor.

Na pitanje “Da li znate šta bi potencijalno Republici Srpskoj donio ulazak BiH u EU?”, 18 odsto ih je reklo “Uopšte ne”, a 43 odsto ispitanih je odgovorilo “Uglavnom ne”, dok se 30 odsto opredijelilo za odgovor “Uglavnom da”, a preostalih devet odsto je odgovorilo “Da, potpuno”.

Na pitanje “Da li mislite da bi ulazak u EU imao direktan uticaj na vaš život?”, 12 odsto ih je odgovorilo “Da, značajan”, 28 odsto “Da, mali uticaj”, 39 odsto “Ne bi imalo uticaj”, a 21 odsto je reklo da ne zna odgovor ili je odbilo odgovoriti.

Upitani “Da li govorite neki strani jezik?”, 57 odsto ih je reklo da ne zna nijedan, 27 odsto je odgovorilo engleski, devet odsto njemački, a pet odsto ruski.

Jedno od pitanja glasilo je i “Da li mislite da će BiH postati članica EU u narednih 10 godina?”, na šta je 22 odsto ispitanih odgovorilo “vjerovatno ne”, 29 odsto “sigurno ne”, dok je pet odsto reklo da EU neće ni postojati za 10 godina.

Na pitanje “Koje zemlje, pored Srbije, vidite kao prijatelje Republike Srpske?”, 46 odsto ih je odgovorilo “Rusija”, 15 odsto “Mađarska”, 15 odsto “Kina”, a osam odsto “Crna Gora”.

Istraživanje je sprovedeno od 9. do 14. oktobra na teritoriji Republike Srpske na uzorku od 1.200 ispitanika. Najbrojnije kategorije ispitanika su bili zaposleni u privatnom sektoru (33 odsto), penzioneri (24 odsto) i nezaposleni (19 odsto).

Klokić je rekao da se razlog za takve rezultate može povezati sa globalnim dešavanjima u Evropi, sporim procesom pridruživanja i čestim uslovljavanjima od EU.

Klokić je rekao da su građani odgovarali i na pitanje da li su zabrinuti za opstanak Republike Srpske u narednih 10 godina zbog pritisaka zapadnih sila i Federacije BiH, te naveo da postoji određena doza zabrinutosti za opstanak Srpske.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dragan Sladojević