Tri graničara kažnjena jer su dopustili Šmitovom obezbjeđenju da unese oružje u BiH

05.03.2024. - Aktuelno

Tri granična policajca kažnjena su umanjenjem plate od 15 posto u naredna tri mjeseca jer su dopustili obezbjeđenju Kristijana Šmita da unese oružje u Bosnu i Hercegovinu, saznaje “Klix.ba”.

Kako je potvrđeno za “Klix”, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. je kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 posto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje “Klix.ba”, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Kristijana Šmita.

Po stavu prijavitelja ovog slučaja, ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, ali očigledno i Disciplinske komisije koja se sa tim stavom složila, pripadnici Šmitovog obezbjeđenja su nelegalno unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Disciplinsku komisiju za policijske službenike Granične policije BiH čine Bojan Petrović (predsjednik), Željko Divčić i Sanela Sinanović.

Interesantno, kola su se slomila na tri granična policajca koja su radila u smjeni kada je Šmit sa obezbjeđenjem ulazio u BiH.

Koliko je poznato, nije zatražena odgovornost njihovih nadređenih niti onih “iznad njih” u Glavnom uredu koji, ako su stava da Šmitovo obezbjeđenje nema pravo unositi oružje, trebali obavijestiti sve granične policajce i javnost, a ne ih dovoditi u nezgodnu situaciju i kažnjavati umanjenjem plate nakon pritiska ministra sigurnosti Nenada Nešića i ostalih zvaničnika iz RS.

Ovakva odluka Disciplinske komisije GP BIH je donesena uprkos dokumentu Ministarstva vanjskih poslova BiH da Kristijan Šmit i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Izvor: klix.ba