U crnim uniformama UIO BiH prijetili i otimali nakit

25.12.2022. - Aktuelno

Jelena Majstorović šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UIO BiH, organizovala je kriminalnu grupu u čijem sastavu su prema navodima iz istrage, bili i drugi službenici UIO BiH i to Radenko Popović, Stevo Savić, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

U istražnoj dokumentaciji koja je dostavljena Sudu BiH precizirana su sva krivična djela, te detaljan opis na koji način su ih izvršili osumnjičeni službenici UIO BiH predvođeni Majstorovićevom.

Iako im je službeni zadatak bio sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Majstorovićeva i saučesnici su, ako je suditi prema onome što se navodi, grubo zloupotrijebili svoj položaj, te služeći se metodama ucjena i pritisaka primoravali građane, mahom vlasnike privatnih radnji za prodaju nakita i polovnih aparata, da im plaćaju mito kako ne bi bili procesuirani.

Iako radnje koje su bile na meti osumnjičenih, nisu bile u sastavu PDV-a to nije spriječilo Majstorovićevu i saučesnike da iskoriste neznanje oštećenih i oštetete ih za veliki novčani iznos.

Način rada kriminalne grupe bio je gotovo identičan. Nakon što bi odabrali prodavnicu, osumnjičeni su radili uglavnom u parovima. Po ulasku u prodavnicu, provjerili bi prvo da li je isključen video nadzor, a zatim bi izvršili nezakoniti pretres. Ako je suditi prema dokumentaciji dostavljenoj Sudu BiH, nijedan pretres nije bio pratećom naredbom suda, niti je sačinjavana foto- dokumentacija, niti sui m prisustvovali svjedoci.

Crne uniforme

Prvo krivično djelo Majstorovićeva je 9. novembra 2017. godine u mjestu Konjodor kod  Bužima izvršila zajedno sa osumnjičenima Savićem, Puzićem i Đurđevićem.

“U vremenskom periodu od 6.30 do 6.45 u crnim uniformama sa jasno istaknutim obilježjima UIO BiH, bez naloga i naredbe, neovlašteno i nepropisno zaustavili su kombi “VW”  koji je vozio Omer Dž.”- otkrio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Dodaje kako su Majstorovićeva i saučesnici na nezakonit način pokušali oduzeti zlatni i srebrni nakit u vrijednosti od 30.000 maraka, te prisiliti oštećenog da se potpiše na zapisnik sa neistinitim sadržajem i kako je nakit dobrovoljno predao.

12. mart 2018. godine Jelena Majstorović i Radenko Popović

Sljedeće krivično djelo zadokumentovano istragom koje se stavlja na teret Majstorovićevoj i ostalima izvršeno je 12. marta 2018. godine.

Tada su Majstorovićeva i osumnjičeni Radenko Popović u prodavnici “Atlantis” vlasništvo Husnije K. koja nije ni bila registrovana u sistemu PDV-a, postupajući bez naloga I stvarajući atmosferu pritiska i prijetnji zatražili od vlasnika da isključi video nadzor. Tokom nezakonitog pregleda, Majstorovićeva I Popović su kako se navodi utvrdili višak nakita od oko 3 kilograma. Zatim su privremeno oduzeli kilogram srebra.

“U namjeri da prikriju nezakonito postupanje, nakon preduzetih radnji nisu sačinili istinitu dokumentaciju o izvršenoj kontroli, sve u namjeri da na takav način od lica dobiju nezakonitu novčanu korist pod izgovorom da neće preduzimati službene radnje, a za koje su navodno ovlašten”- navodi se u istražnoj dokumentaciji protiv Majstorovićeve i saučesnika.

Osumnjičeni Popović je na kraju tražio od vlasnika radnje 3.000 koji je napisao u rokovnik kako se ne bi čulo da ga izgovora, plašeći se da će biti snimljen.

Vlasnik je odbio isplatiti navedeni iznos, nakon čega je Majstorovićeva za sebe uzela sat, a Popović zlatni prsten. Vlasnika radnje oštetili su za navedene predmete i kilogram nezakonito oduzetog srebra.

19. mart 2018. Jelena Majstorović i Radenko Popović

U radnji “Lipovača” u Bosanskoj Krupi koja nije bila u sistemu PDV-a, postupali kao službene osobe UIO BiH I prekoračili granice svojih ovlaštenja, te dovely u zabludi vlasnicu Seniju L.stvarajući atmosferu pritiska, prijetnji i ucjenjivanja. Nakon što su utvrdili da video nadzor nije u funkciji izvršili su nezakonit pretres prodavnice, te Aldina L. Bez upoznavanja nadležnog tužioca i sudske naredbe i bez svjedoka Jelena Majstorović je kako se navodi samoinicijativno pretresala pomoćne objekte radnje, te galeriju bez sačinjavanja foto- dokumentacije. Nezakonit pretres, osumnjičeni dvojac je “objasnio” čestim anonimnim prijavama. U ovim pretresima Majstorovićeva i Popović su kako se navodi u dokumentaciji Tužilaštva BiH, pričinili štetu u vidu nezakonitog oduzimanja nakita i to 101 gram zlatnog nakita, te kilogram srebrnog nakita u vrijednosti od 10.500 maraka, da bi u Zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka navelid a je vrijednost nakita iznosila 5.000 maraka.

11. juli 2018. Jelena Majstorović i Radenko Popović

Četiri mjeseca nakon prve “posjete” osumnjičeni dvojac je ponovo došao u prodavnicu “Atlantis”, pa nakon što su se uvjerili da ne radi video nadzor izvršili nezakonit pretres svih prostorija iako vlasnika nije ni bilo. Osim prostorija, Majtorovićeva i Popović su kako se navodi u dokumentaciji Tužilaštva BiH, pretresli torbu maloljetne kćerke vlasnika, iako ona nije ni bila zaposlena u prodavnici.

Osumnjičeni su zatim iz kase izvadili nakit i nezakonito izvagali bez svjedoka I uredne dokumentacije oduzeli 1, 73 kilograma zlata ukupne vrijednosti 70.000 maraka. Osim vlasnika zlatare, oštećeni su i drugi gfrađani koji su svoj nakit sdali na popravku u ovoj prodavnici.

8. maj 2018. Jelena Majstorović i Radenko Popović

U crnoj službenog uniformi sa jasno istaknutim obilježjima UIO BiH na Zelenoj pijaci u Doboju prijetili vlasnicima štandova da će im oduzeti robu i novčano ih kazniti, te su uzimali mito u iznosima od 100 i 200 maraka, a ukupno 500 maraka.

18. maj 2018. Stevo Savić i Vladimir Puzić

Nastupajući kao ovlaštena službena lica UIO BiH u crnim uniformama sa jasno istaknutim obilježjima UIO BiH izvršili nezakonit pretres Muje Čovića u mjestu Otoka kome su oduzeli četiri dukata i pričinili štetu u iznosu od 3. 230 maraka. Par dana kasnije ova porodica bila je ponovo na meti osumnjičenih.

22. maj 2018. Jelena Majstorović i Stevo Savić

Ujutro oko 8.30 došli su u prodavnicu “Čović”, vlasništvo Nisvete Čović, supruge Muje Čovića, registrovanu za prodaju polovne robe i koja nije bila u sistemu PDV-a izvršili nezakonit pretres. Iako tokom pretresa nisu pronašli ono što su tražili, Majstorovićeva je kako se navodi ostavila svoj broj Muji Čoviću, a sve kako bi dogovorili povrat ranije oduzetog nakita.

19. april 2018. Radenko Popović i Stevo Savić

Osumnjičeni dvojac dolazi u prodavnicu “Džafić” u Velikoj Kladuši pod izgovorm da postoji šest anonimnih prijava, pa dovode u zabludu vlasnika Mersada Džafića o navodno počinjenom prekršaju iz nadležnosti UIO BiH. Tokom nezakonitog pregleda osumnjičeni su od vlasnika oduzeli sedam polovnih kućanskih aparata i 500 evra mita. Pet mjeseci kasnije Džafić se ponovo našao u nemilosti osumnjičenih.

29. oktobar Jelena Majstorović i Radenko Popović

Dolaze u prodavnicu polovnog namještaja vlasništvo Mersada Džafića, dovodeći ga u zabludu da je napravio novi prekršaj iz domena rada UIO BiH. Majstorovićeva se vlasniku obratila riječima : ”Znaš li ti ko sam ja?”, a nakon toga i Popović:  “Ovo je moja šefica Jelena i nju moraš počastiti”. Kako su nesrećnog vlasnika uvjerili da neće preduzimati službene radnje, ukoliko ih naravno počasti, Džafić je osumnjičenima dao 500 maraka.

22. oktobar 2018. Jelena Majstorović, Radenko Popović, Stevo Savić i Vladimir Puzić

Došlaze u dvorište porodične kuće Hilmije Veladžića i bez naloga prijetili oduzimanjem polovnih kućanskih aparata. Na kraju je osumnjičeni Popović tražio i dobio mito u iznosu od 1.800 maraka. Osim ovog iznosa Veladžić je osumnjičene iz UIO BiH počastio i ručkom.

11. juli 2018. Jelena Majstorović i Radenko Popović

Zaprijetili vlasnicima prodavnice “Gumuš Silver Shop” da će vršiti kontrolu, nakon čega je Majstorovićeva uzela srebrni prsten u vrijednosti od 20 maraka.

29. avgust 2017. Radenko Popović i Elvis Džaferagić

Doveli u zabludu Nermina Salkića vlasnika autoservisa “Salkić” da će vršiti detaljnu kontrolu ukoliko im ne isplati mito od 200 maraka, što je vlasnik i učinio. Novac je kako je navedeno u dokumentaciji Tužilaštva BiH isplaćen osumnjičenom Džaferagiću. Takođe, neutvrđenog datuma tokom 2018. godine Džaferagić je ponovo zaprijetio vlasniku autoservisa i od njega ovaj put tražio 500 evra mita da ne vrši navodnu kontrolu. Kako vlasnik nije imao traženi iznos, Salkić je osumnjičenom dao 200 evra. Džaferagiće je u kritičnom periodu mito u iznosu od 300 evra uzeo i od Elvisa Kuduzovića, vlasnika autoservisa “Edi” kome je takođe prijetio navodnom kontrolom.

Izvor: Srpskainfo/ Nikola Morača