Odloženo ročište u predmetu „Bobar banka“

08.11.2023. - Aktuelno

Ročište u predmetu „Darko Jeremić i drugi“, koje je juče trebalo da bude održano u Sudu Bosne i Hercegovine, odloženo je u posljednjem trenutku, zato što se jedna od optuženih zbog zdravstvenih problema vratila kući.

5.jpeg

Ovo je juče okupljenim optuženim osobama, njihovim braniocima i tužilačkom timu prenio predsjedavajući sudskog vijeća Goran Radević.

Dragica Tomić nije mogla pristupiti ročištu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja zbog čega je morala svratiti u Dom zdravlja u Milićima, objasnio je njen advokat. Tomić je prije dvije godine imala moždani udar i njena odbrana je već ranije dostavila otpusno pismo iz bolnice u spis predmeta.

Sudija Radević je zamolio advokata da obavijesti Tomić da na sljedeći pretres zakazan za 14. novembar 2023. godine dođe sa medicinskom dokumentacijom kako bi opravdala svoje odsustvo.

Inače, teško se oteti utisku da optuženi, pa i njihovi branioci, često koriste zdravstvene probleme kao razlog zbog kojeg ne mogu prisustvovati ročištima.

Ovo je već drugi put da se otkazuje ročište na koji je Tužilaštvo BiH pozvalo kao svjedoka vještaka ekonomske struke Radomira Šalića. Razlog za otkazivanje ranijeg ročišta bila je bolest branitelja prvooptuženog.

Inače, ovaj vještak je izvršio vještačenje poslovanja „Bobar banke“ po nalogu Tužilaštva BiH i već je svjedočio na suđenju bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac. Na suđenju Slavici Injac, Šalić je izjavio da je Agencija za bankarstvo RS prekasno reagovala.

Zbog obaveza vještaka, sljedeće ročište na kome će ga Tužilaštvo BiH ispitivati u svojstvu svjedoka zakazano je 12. decembar ove godine.

Injac je bila prvobitno optužena u ovom predmetu pred Sudom BiH, da bi se 2018. godine njen predmet razdvojio zbog bolesti te je suđenje nastavljeno pred vijećem Okružnog suda u Banjaluci, a ona je početkom ove godine oslobođena optužbi.

Optužnicu u predmetu „Bobar banka“ Tužilaštvo BiH je podiglo u martu 2017. godine i njom je obuhvaćeno 16 osoba.

Oni se terete da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom i raznim zloupotrebama načinila štetu od 122,5 miliona KM i dovela do propasti „Bobar banke“.

Stečajni postupak

Inače, stečajni postupak u Bobar banci još uvijek traje. Prošle godine je firma „Taubinger elektrik“ iz Foče otplatila kredit od 1,7 miliona KM. Radi se o firmi koja je bila povezano pravno lice Bobar banke i upravlja malom hidroelektranom na rijeci Bistrici. Samo od 2016. do 2019. godine ovoj firmi su građani Republike Srpske uplatili preko milion KM kroz podsticaje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Capital