Planinari okupirali Kozaru (Foto)

03.02.2024. - Aktuelno

Više od stotinu ljubitelja planine učestvovalo je danas na zimskom planinarskom maršu koji je organizovao Klub ekstremnih sportova “Albatros” prvog dana tradicionalne privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari”.

dani zime

Predsjednik Kluba “Albatros” Draško Anđelić izjavio je da je ovo bila 15. godina kako klub organizuje ovaj marš i time upotpunjava program ove manifestacije.

“Umjesto snježnog ambijenta, danas je lijep, gotovo proljetni dan, što je omogućilo svim učesnicima marša da uživaju u ljepotama Kozare”, rekao je Anđelić.

On je dodao da su učesnici planinarskog marša prešli rutu dugu devet kilometara od Rajkovića preko Kozaračkog kamena, Bešića poljane do Mrakovice.

“Trudimo se da uvijek mijenjamo ovu rutu da ljubitelji planinarenja što bolje upoznaju planinarske staze na Kozari”, rekao je Anđelić, dodajući da su se kao organizatori marša potrudili da sve učesnike na Mrakovici dočekaju topli napici i pasulj iz kotlića koji je pripreman od ranog jutra.

Za prvi dan privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari” bio je planiran i skijaški kup u organizaciji Planinarsko-skijaškog društva “LJubijski rudar”, ali zbog nedostatka snijega nije održan.

Za sutra je predviđeno polaganje vijenaca u memorijalnoj zoni u 10.45 časova, a svečano otvaranje manifestacije “Dani zime na Kozari” predviđeno je u 11.00 časova.

U periodu od 10.00 do 13.30 časova biće održano gastro-takmičenje u kojem će učestvovati 37 ekipa iz 16 opština i gradova Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Po kategorijama nadmetaće se ekipe srednjih škola, izviđača i planinara, te lovačka udruženja. Lovačko udruženje “Mrakovica” spremiće još hiljadu porcije čorbe.

Za takmičenja u šest sportskih disciplina najavljeno je učešće osam ekipa.

Sutra će biti obezbijeđen besplatan autobuski prevoz ispred gradskog stadiona u Prijedoru sa više polazaka od 9.00 do 10.00 časova, a svaka kupljena ulaznica za nacionalni park učestvuje u nagradnoj tomboli.

Nakon što se popune parking kapaciteti na Mrakovici, automobili će biti usmjeravani na Benkovac, odakle će cijeli dan saobraćati kružna autobuska linija ka Mrakovici.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, a organizator i domaćin je Turistička organizacija grada u saradnji sa Nacionalnim parkom Kozara i turističkim organizacijama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška

“Dani zime na Kozari” održavaju se 17. put. 

Izvor: Agencije