SIPA pretresela sefove osumnjičenih i ”zamrznula” stotine hiljade maraka

23.04.2024. - Aktuelno

Policijski službenici SIPA pretresli su sefove i privremeno ”zamrznuli” račune nekolicine uhapšenih u sklopu akcije ”Black tie 2”, u kojoj su uhapšene 23 osobe osumnjičene za saradnju sa kraljem droge Еdinom Gačaninom zvanim Tito.

Kako je saopštila SIPA u okviru akcije izvršene su provjere računa u devet komercijalnih banaka u BiH i to za osam pravnih i osam fizičkih lica.

”Tom prilikom su za predmetna pravna i fizička lica izvršene privremene obustave transakcija u ukupnom iznosu od 614.204 KM, 23.906 evra, i 2.261 amerčkih dolara. Prilikom rada na predmetu u jednoj od komercijalnih banaka je izvršen pretres jednog sefa dok je drugi sef blokiran”, saopštila je SIPA.

Dodaju da je akcijom obuhvaćeno više osumnjičenih fizičkih i pravnih lica, a među uhapšenima su i visoki zvaničnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona, koji se sumnjiče za krivična djela organizovanog kriminala, pranja novca, primanje dara i drugog oblika koristi, neovlaštenog prometa opojnim drogama i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Izvor: ATV