Komemorativni skup povodom smrti Uroša Pene

08.07.2024. - Aktuelno

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Pena dao je veliki doprinos razvoju nastavno-naučnog procesa, a svoje ogromno praktično iskustvo rada u organima unutrašnjih poslova nastojao je da kombinuje sa teorijskim znanjima, što su studenti posebno cijenili, istakao je danas dekan ove visokoškolske ustanove Goran Marković na komemorativnom skupu povodom Penine smrti.

“Ovaj skromni, ali veliki čovjek bio je omiljen među studentima. Imao je neposredan odnos sa studentima i uvijek je dobijao najviše ocjene na studentskim anketama”, naveo je Marković na komemoraciji koja je održana na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Marković je podsjetio da je Pena bio direktor Policije Republike Srpske, zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao i dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta.

“Predavao je više predmeta na prvom i drugom ciklusu studija, kriminalistiku, kriminologiju sa penologijom, prekršajno pravo, organizovani kriminalitet i pravo izvršenja krivičnih sankcija”, naveo je Marković.

Bivši direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena preminuo je u 65. godini, a sahranjen je na groblju u Vrbanji.

Pena je bio univerzitetski profesor, a od 1988. godine bio je radno angažovan kao policijski službenik.

Funkciju direktora policije u MUP-u Srpske obavljao je od 2006. do 2010. godine.

Od 2010. do 2018. godine bio je zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Uroš Pena rođen je 1959. godine u Mrkonjić Gradu.

Izvor: Agencije