Podignuta optužnica protiv četiri policajca, terete ih da su pretukli dječaka u Osmacima

01.02.2024. - Aktuelno

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina podiglo je optužnicu protiv četiri policajca iz Osmaka zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo povreda ljudskog dostojanstva, zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja u slučaju dječaka Ajdina Jusića.

optužnica

Iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina navode da, do potvrđivanja optužnice, ne mogu reći koji su policajci u pitanju.

Juso Jusić, otac pretučenog dječaka Ajdina kaže da je riječ o policajcima koje je njegov sin prepoznao u septembru prošle godine, piše Detektor.

“Puno je vremena prošlo. Bitno je da ovo krenulo, da proces ide. Malo se sada bolje osjećamo”, kaže Jusić.

Podsjetimo, krajem avgusta prošle godine u Osmacima, pretučen je četrnaestogodišnji Ajdin Jusić. Njega su u lokalnoj policijskoj stanici, bez prisustva oca ili advokata, saslušali policajci koji su ga potom istukli.

Dok su ga ispitivali u jednoj prostoriji, Juso je mislio da mu je sin u hodniku. Rečeno mu je da će prvo njega saslušati, a potom Ajdina. U međuvremenu su Ajdina policajci uveli u drugu prostoriju.

Njegovom ocu policajci nisu dali da izađe u hodnik. Kada je uspio izaći, zatekao je policajce kako Ajdina drže za ruku, prislonjenog na zid. Pitao je policajce zašto su Ajdina ispitivali bez prisustva roditelja, ali kaže da je dobijao drske odgovore da se skloni.

Ajdina su policajci dovezli ispred kuće i tamo ga ostavili onesviještenog, ispričao je Juso, koji je policajce prijavio unutrašnjoj kontroli, a dan kasnije i Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su u saopštenju za javnost naveli da su primili prijavu za nezakonito postupanje prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica i da su o svemu obavijestili Tužilaštvo u Bijeljini. Policajci su suspendovani, ali još nije poznato da li su disciplinski sankcionisani.

Izvor: Glas srpske