Održana prezentacija podsticaja za razvoj preduzetništva

01.09.2023. - Aktuelno

U bijeljinskom Centru za kulturu održana je prezentacija podsticaja za direktna ulaganja, kao i podsticaja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva

Javni poziv raspisan je 17. avgusta, a biće otvoren 30 dana. Pravo učešča imaju privredni subjekti i preduzetnici iz RS, a podsticajna sredstva biće odobrena svim privrednim subjektima koji ispune uslove javnog poziva.

 

 

Za ove namjene obezbijeđena su sredstva iz budžeta RS u iznosu od 14,5 miliona KM

 


“Koristim ovu priliku da pozovem sve privredne subjekte iz prerađivačke industrije, sektora C oblasti od 13 do 18 i od 20 do 33, d aposjete sajt Ministarstva privrede i preduzetništva i u kategoriji Javnih poziva pronađu prijavne obrasce i iskoriste svoje pravo i apliciraju sa projektom koji za predmet može imati nabavku novih mašina i opreme,ili mašina i opreme koja nije starija od osam godina”, poručila je Ivana Sandić Blagojević pomoćnica ministra privrede i preduzetništva.

Ministarstvu je inicijativu uputila Razvojna agencija Grada Bijeljina je inicijativu radi uspostavljanja saradnje,ali i boljeg upoznavanja preduzetnik ai privrednika o Javnim pozivima koji se raspisuju.

 

“Moram i da podsjetim da razvojna agencija već ima otvoren jedan javni pozivam i pozivam naše preduzetnike da se jave na ovaj poziv. Riječ je o Javnom pozivu za samozapošljavanje preduzetnika u preduzetničkim i zanatskim radnjama, te nabavku opreme i alata. Predviđeni iznos je 95.000 KM i poziv traje do 07. 09. 2023. godine ,istakao je Marko Vlačić direktor Razvojne agencije Grada Bijeljina.

 

 

Iz Područne privredne komore izrazili su nezadovoljstvo odobrenim iznosom sredstava, ističući da je 14,5 miliona premalo, jer su privredni trendovi,kako navode, u padu. Ukazano je i na manjkavost po pitanju raspodjele privrednih nadležnosti.

 

“Želim da podsjetim i na inicijativu Privredne komore RS i Podruične privredne komore Bijeljina koja ide u pravcu jačanja kapaciteta Ministarstva privrede i preduzetništva, je rmi nismo trenutno zadovoljni situacijom da su nadležnosti iz privrede raspodijeljene i u Ministarstvu trgovine i turizma, Ministarstvu industrije i energetike, Ministarstvu poljoprivrede, pa u Ministarstvu privrede i preduzetništva. Zalažemo se snažno za ideju da se stvori jedno jako i snažno ministarstvo koje bi objedinilo sve nadležnosti privrede u RS”, kaže Stevo Savić predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

 

Preduzeće DK Komerc koje se bavi otkupom sekundarnih sirovina, tokom 2022. godine ostvarilo je pravo na podsticajna sredstva Razvojne agencije Grada Bijeljina. Danas su prenijeli svoja pozitivna iskustva.

 

” Dobili samo podsticajna sredstva razvojne agencije za kupovinu vozila za odvoz sekundarnih sirovina ,što nam je bilo od izuzetnog značaja. Očekujemo i dalje podršku od Grada”, kaže Dražen Kašiković iz firme DK Komerc.

 

 

Prezentaciju je organizovalo Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa razvojnom agencijom Grada Bijeljina i Privrednom komorom Republike Srpske.

 

Bijeljina.com