Identifikovan muškarac koji je dronom oštetio helikopter MUP-a RS

10.06.2024. - Aktuelno

Muškarac koji je upravljao dronom koji je oštetio helikopter MUP-a identifikovan je i biće kriminalistički obrađen, saznaju nezvanično “Nezavisne”.

Protiv njega će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari.

On je, podsjećamo, u Banjaluci upravljao bespilotnom letjelicom dronom, a koji je u krugu Centra za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske naletio na helikopter Specijalne antitetorističke jedinice MUP-a pri slijetanju na pistu.

Tom prilikom helikopter je zadobio neznatna oštećenja, a na licu mjesta je izvršen uviđaj od strane policijskih službenika, te je utvrđeno da je karting stazi gdje se održavala karting trka snimana dronovima.

Policijska uprava Banjaluka, kao ni Ministarstvo unutršnjih poslova Republike Srpske nije bila obavještena od strane organizatora ovog događaja, kao ni samih pojedinaca da će se na ovom događaju koristiti drnovi, što je bila njihova obaveza.

Inače, Pravilnikom o uslovima za izvođenje letačkih operacija dronovima u nekomercijalnom letenju, se nije dozvoljeno letenje dronom unutar zone letilišta, te je kako navode iz MUP-a, ovim nesmotrenim činom posljedica mogla biti daleko teža.

Izvor: Nezavisne / Autor: Jovana Tošić