Vakcinu protiv HPV u Srpskoj primilo 2.000 mlađih od 15 godina

03.06.2024. - Aktuelno

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Republici Srpskoj primilo je oko 2.000 osoba mlađih od 15 i oko 800 starijih od 15 godina, od kako je preporučena njena primjena.

Ljekar u Službi za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Branka Subotić Radivojac rekla je da je u Republici Srpskoj od aprila 2023. godine započela vakcinacija protiv humanog papiloma virusa kao preporučena za uzrast od 11. godina do punih 14 godina za oba pola.

“Za ove uzrasne kategorije vakcina protiv HPV je besplatna, a vakcinacija se obavlja u pripadajućem domu zdravlja. Prije vakcinacije neophodan je pregled porodičnog ljekara koji će utvrditi zdravstveno stanje djeteta i da li postoji prepreka vakcinaciji. 2024. godine spušta se dobna granica za preporučenu vakcinaciju sa 11 godina na 9 godina”, navela je Radivojac.

Ona je istakla da se za starije od 14 godina vakcinacija protiv humanog papiloma virusa sprovodi u Institutu za javno zdravstvo RS i njegovim regionalnim centrima u Doboju, Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Foči i Trebinju svakim radnim danom od 8 do 14 časova, bez najavljivanja, o vlastitom trošku.

“Za maloljetna lica koja se vakcinišu u Institutu neophodan je pregled porodičnog ljekara prije vakcinacije, a roditelj potpisuje zahtjev za vakcinaciju. Ova vakcina se daje u dvije doze sa preporučenim razmakom od godinu dana, a minimalni vremenski period između dvije doze je šest mjeseci”, pojasnila je Radivojac.

Ona je dodala da se vakcinacija provodi gardasil 9 vakcinom, proizvođača MSD, koja štiti od devet sojeva humanog papiloma virusa, a pruža zaštitu od dva HPV tipa (6 i 11) koji uzrokuju oko 90 odsto slučajeva genitalnih bradavica i od sedam visokorizičnih HPV tipova (16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58) koji su odgovorni za do 90 odsto slučajeva raka grlića materice.

Ova vakcina, kako je navela Radivojac, je u upotrebi u EU od 2015. godine, a cijena jedne doze vakcine iznosi 210 KM. Podaci pokazuju da je BiH na 11. mjestu po stopi incidence i na 12. mjestu po smrtnosti od karcinoma grlića materice među zemljama u Evropi.

“U 2019. godini u Republici Srpskoj je registrovano 197 novooboljelih žena od karcinoma grlića materice dok je 46 žena preminulo”, kaže Radivojac.

Izvor: Agencije