Šuma i skela najrizičnije

16.05.2022. - Aktuelno

Padovi sa skele i nesreće prilikom sječe šume su među najčešćim uzrocima povreda na radu koja nerijetko imaju i fatalan ishod, što potvrđuju podaci Inspektorata Srpske prema kojima su za prva četiri mjeseca ove godine život izgubila dva radnika.

Kako su pojasnili za “Glas”, obje povrede sa smrtnim ishodom dogodile su se u šumsko-drvnoj industriji.

– Od januara do kraja aprila dogodile su se 23 teže povrede na radu. Po oblastima najviše ih je u građevinarstvu, odnosno devet. Zatim slijede povrede na radu iz ostalih djelatnosti, ukupno šest, šumsko-drvnoj industriji pet, elektro dvije i hemijskoj jedna povreda. U istom periodu lani dogodilo se 35 težih povreda, a jedna osoba smrtno je stradala u oblasti građevinarstva – kažu u Inspektoratu.

Kako navode, najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na organizovanje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme, obezbjeđenje upotrebnih dozvola za sredstva rada i opremu, osposobljavanje radnika za bezbjedan i zdrav rad, reviziju akta o procjeni rizika i drugo.

– U povrede na radu ubrajaju se i povrede koje se dogode prilikom dolaska na posao i odlaska s posla, što znači da nisu u direktnoj vezi sa provođenjem mjera zaštite na radu od strane poslodavca – napominju iz Inspektorata.

Predsjednica Granskog sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Dragana Vrabičić kaže za “Glas” da se 99 odsto povreda u građevinarstvu može spriječiti.

– Glavni uzrok nesreća je najčešće nemar. Kršenje Zakona o zaštiti na radu i loš rad inspekcije na građevinskim objektima dovodi do problema. Nesreće se dešavaju i mimo toga, ali takav broj povreda nekada, nažalost, i sa smrtnim ishodom upućuju samo na nemar – tvrdi Vrabičićeva.

Ona ističe da se tragedije mogu spriječiti ako se poštuje Zakon o zaštiti na radu i strategija o zaštiti zdravlja na radu, ali i da inspekcija radi svoj dio posla.

– Kada izađu na teren treba da utvrde da li su obezbijeđeni svi uslovi za bezbjedan rad, da li su skele u redu i imaju li radnici potrebnu zaštitnu opremu i tek onda dozvole za radove – kazala je ona.

Da kontrole treba pojačati smatra i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić. On za “Glas” kaže da se moraju stvoriti uslovi da Inspektorat zaposli veći broj inspektora koji bi pomogli poslodavcima da zaštita na radu bude na znatno višem nivou.

– Jasno je da su šumarsto i građevinarstvo oblasti u kojima se ljudi najviše povrijede zbog prirode posla. Odgovornost je na poslodavcu, ali je odgovornost i na državi kao kontrolnom organu. Tamo gdje su inspektori kontrolisali ne dešavaju se povrede ili su svedene na minimum, ali pitanje je da li imamo dovoljno inspektora da prekontrolišu sva moguća radna mjesta. Mi odavno ukazujemo da nemamo dovoljno inspektora zaštite na radu i inspektora rada – rekao je Trivić.

Kazne
Za sve one koji ne poštuju striktno Zakon o zaštiti na radu propisane su visoke kazne.

– U zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja kazne se kreću u rasponu od 1.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, a za odgovorno lice u pravnom od 100 KM do 1.500 KM – rekli su iz Inspektorata.

Izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske