Žetva u punom jeku, cijena i dalje nepoznata

04.07.2022. - Aktuelno

Žetva hljebnog žita u punom je jeku . Prvi otkosi dali su nešto manje prinose, ali je kvalitet, prema riječima ratara, daleko bolji u odnosu na prošlu godinu.Osnovni problem i dalje je cijena, oko koje još uvijek nema dogovora.

Prijetili su farmeri protestima, prosipanjem pšenice po ulici.Pozivali nadležne da riješe problem. Do danas, ništa. I dok proizvođači traže da otkupna cijena pšenice bude najmanje 0,82KM po kilogramu -konačni sud donose mlinari ,koji se još uvijek nisu usaglasili po pitanju ovogodišnje otkupne cijene.

“Sve ispod 82 feninga po kg  nas vodi u propast. Imali smo najskuplju sjetvu u poslednjih 20 godina. Uzmite u obzir da je prošle godine samo KAN iznosio oko 60 maraka,a ove godine 120 KM.A gdje su svi ostali parametri ?Oni hoće da im mi pšenicu damo džabe”, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Već 60% pšenice sa njiva je “skinuto”, kaže Bakajlić ,a ratari ne znaju kud sa njom.

” Naš najveći problem su skladišni kapaciteti. Nemamo ih ,pa smo prinuđeni pšenicu predavati u mlinove a ne znamo koja će joj biti cijena.Ako je cijena niska , ne bi smo je uopšte predali. Izvozili bi smo ili ostavili za prehranu grla na farmama. Ionako imamo problem sa manjkom stočne hrane i skupim koncentratima”, kaže Bakajlić .

Mlinari čekaju cijene u regionu. A onda će se, kako kažu, “prema njima ravnati”. Ipak , takva procjena je nerealna -ističe Zoran Rikić,koji  je na površini od oko 5 hektara  zasnovao proizvodnju pšenice.

“Prošle godine sam sijao 7 hektara, sad sam zbog skupoće smanjio.Kako je krenulo, do iduće godine možda više neću proizvoditi nikako . Ovo se više ne isplati. U sjetvu sam  ove godine morao uložiti  i po 10 000 po hektaru . Ne pamtim skuplju sjetvu ,ikada. Svi smo prezaduženi, svaku godinu završimo sa gubitkom.A banke ne čekaju. Kredit dođe na naplatu,a nemamo od čega da vraćamo. Otkupna cijena nikakva”,kaže Rikić za portal Bijeljina.com

Ranije su ratari zatražili hitnu reakciju nadležnih, odredivši da rok za konačnu odluku bude danas. Ipak,sastanak sa resornim ministrima  biće održan sutra, u Banjaluci u Privrednoj komori Srpske .Sastanak  će okupiti  predstavnike poljoprivrednih proizvođača i otkupljivača pšenice.

Ratari su i ovoga puta ponovili da ” ukoliko ne dođe do nekog konkretnog dogovora,organizovaće proteste i blokade graničnih prelaza ,a pšenicu će-kažu-prosipati po ulici.

 

Bijeljina.com