Slatkiše prije spavanja izbacujte pod hitno

02.01.2024. - Zdravi kutak

Mnogi ljudi uživaju u desertu nakon obroka, ali večernje uživanje u slatkišima može podstaći vašu želju za dodatnim količinama šećera prije spavanja.

Responsive image

Rafinisani šećeri ne donose zdravstvene prednosti, ako ga unosite neposredno prije odlaska u krevet mogao bi dodatno da pravi smetnje vašem tijelu naročito kada je riječ o snu.

Konzumiranje dosta šećera uveliko je povezano s hroničnom upalom, koja je povezana s brojnim zdravstvenim stanjima poput srčanih bolesti, gojaznosti, raka i dijabetesa. Takođe, upala je povezana s apnejom za vrijeme spavanja. Ako imate apneju, nakratko ćete prestati da dišete tokom sna jer su vam disajni putevi blokirani.

Neurolog Brandon R. Peters navodi kako šećer može da izazove upalu tkiva koja se nalaze u ustima i grlu, uzrokujući dalje oticanje i povećanu proizvodnju sluzi.

Iako mnogi misle da vas konzumacija šećera prije spavanja održava budnost i dovodi do hiperaktivnosti, malo je dokaza koji upućuju na to da je to istina. Kako navode na Academy of Nutrition and Dietetics, ideja da jedenje šećera dovodi do hiperaktivnosti kod djece, potiče iz jedne studije iz sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Ali, u godinama koje su uslijedile, druge veće nisu uspjele da dokažu da postoji veza između šećera i hiperaktivnosti. Ipak, rafinisani šećeri brzo podižu nivo šećera u krvi, što može izazvati osjećaj navale energije i otežati spavanje.

Opet, postoji ograničeno istraživanje o tome kako konzumacija šećera neposredno prije spavanja utiče i na vašu težinu. Međutim, poznato je da se višak šećera skladišti u masnim ćelijama.

Takođe, poznato je da dok ste budni vaše tijelo može da koristi taj šećer za energiju, ali noću kada se malo ili nimalo ne bavite fizičkom aktivnošću, previše šećera može biti problematično.

Noću dok spavamo, ne sagorijevamo šećer, pa je vjerovatnije da će to dovesti do skladištenja masti i gojenja.

Izvor: NovostiMagazin