Struka nije optimistična

12.05.2023. - Zdravi kutak

Klimatske promjene pune zrak polenom, što je problem čak i za ljude koji nikad nisu bili alergični, a bit će sve gore – američki mediji već se spremaju za “alergijsku apokalipsu”.

 

Svakog proljeća kreću muke s alergijama, ali izgleda da se simptomi zaista pogoršavaju.

“Ljude koji se bore sa sezonskim alergijama možda su već primijetili simptome alergije koji počinju ranije, traju duže i intenzivniji su nego prije nekoliko godina. Okrivite klimatske promjene”, kaže Kenet Mendez, izvršni direktor Američke fondacije za astmu i alergije.

Tako je jednostavno: sezona alergija postaje duža i intenzivnija jer biljke proizvode više polena tokom dužeg perioda. Međutim, problem nije samo u tome što više temperature produžavaju sezonu rasta biljaka, sam ugljen-dioksid podstiče proizvodnju polena.

Američka fondacija za astmu i alergije citira nekoliko studija koje su pokazale da su viši nivoi CO2 direktno povezani sa višim nivoima polena. Ako jedan ide gore, ide i drugi.

“Pomislili biste da ako ste na selu koje je okruženo drvećem ili drugim stvarima alergije bi bile intenzivnije, ali u gradovima je zapravo gore”, rekao je Mendez

“To je zato što se uticaj klimatskih promjena povećava i što je mnogo toplije. To je zbog činjenice da ima zagađivača, više CO2 i ozona. Sve to podstiče intenzivnije oslobađanje polena.”

U odnosu na prije tri decenije, sezona polena u Sjevernoj Americi, na primjer, sad počinje oko 20 dana ranije, traje otprilike osam dana duže i uključuje 21 posto više polena, prema istraživanju objavljenom u časopisu PNAS, piše The Atlantic, a prenosi Nova.rs

I bit će samo gore. Očekuje se da će klimatske promjene i sve veće emisije ugljen-dioksida podstaći rast drveća i trava u mnogim oblastima, što će značiti veće koncentracije polena.

“Ne možete u potpunosti da izbjegnete polen, ali postoje načini za ublažavanje simptoma. I možda ćete morati da preduzmete te korake nešto ranije svake godine”, rekao je Mendez, a prenosi New York Times.

Među preporučenim načinima u borbi s alergijom su adekvatni lijekovi, čišćenje sinusa, pametno planiranje vremena na otvorenom, načini za redukciju polena u domu, kao i alergijska imunoterapija.

 

izvor:Oslobođenje/FOTO: