Šta se može dogoditi u organizmu ako svakog dana pojedete dvije kašičice meda

03.12.2022. - Zdravi kutak

Kanadski naučnici istraživali i utvrdili ono što pčelari i narodni ljekari tvrde već 100 godina.

Med kao dodatak ishrani može gotovo svako jelo učiniti ukusnijim od pečene piletine i ribe do hljeba i poslastica. A novo istraživanje pokazalo je da med takođe može poboljšati nivo šećera i holesterola u krvi, iako su neke vrste možda bolje od drugih.

Da, da, dobro ste pročitali – nivo holesterola i šećera u krvi.

Kako sad to?

Istraživači sa Univerziteta u Torontu, čiji su rezultati studije nedavno objavljeni, odlučili su da utvrde kakav bi učinak med mogao imati na kardiometaboličke faktore rizika.

Istraživači su se usredsredili na 18 kontrolisanih ispitivanja koja su uključivala više od 1.100 učesnika i trajala su dva mjeseca.

Rezultati su pokazali da konzumacija meda ima pozitivan učinak na kardiometaboličko zdravlje poput smanjenja nivoa šećera u krvi i holesterola.

Kod učesnika koji su u prosjeku konzumirali dvije kašičice meda svakoga dana, primjećeno je da su sirovi i cvetni med bili uzrok mnogih zdravstvenih dobrobiti. Dakle, govorimo o prirodnom pravom medu, a postoje načini da utvrdite na kakav ste proizvod nabasali, piše Magazin Novosti.

“Ovi rezultati su iznenađujući jer med sadrži oko 80 odsto šećera, pa samim tim možda ne bi imalo smisla da ovako sladak zapravo snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Ali med je takođe složen sastav uobičajenih i rijetkih šećera, proteina, organskih kiselina i drugih bioaktivnih jedinjenja koji vrlo vjerovatno imaju zdravstvene prednosti” – objašnjava Tauzif Kan, istraživač spomenute studije i naučni saradnik prehrambenih nauka na Univerzitetu u Torontu.

Izvor: Agencije