Ne samo da ste još više gladni, već je opasno na duže staze

28.01.2024. - Zdravi kutak

Preskakanje doručka može da dovede do mnogih kratkoročnih i dugoročnih efekata.

Responsive image

“Preskakanje doručka nije samo osjećaj gladi, to je propuštena prilika da nahranite tijelo i mozak”, Kler Eifkin, dijetetičarka iz Njujorka. Preskakanje doručka može da dovede do mnogih kratkoročnih i dugoročnih efekata, a ovo su samo neki od njih:

Zašto treba redovno da doručkujemo? Jednostavno, naš mozak se oslanja na glukozu da bi mogao da funkcioniše. A odakle dolazi glukoza?

Prije svega iz ugljenih hidrata. Zato obogatite vaš prvi obrok namirnicama koje raspolažu ugljenim hidratima.

Studija iz 2020. godine na 21.972 studenta na fakultetima za dijabetes, metabolički sindrom i gojaznost pokazala je da je redovno i neredovno preskakanje doručka povezano sa manjom sreće, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem.

“Mnogi ljudi koji preskaču doručak doživljavaju intenzivniji glad kasnije tokom dana, jer njihovo tijelo pokušava da nadoknadi hranljive materije”, kaže Melisa Mitri, pisac o ishrani.

U tim trenucima organizam traži alternativu, javlja se potreba za nezdravim i jakim namirnicama, poput čipsa, grickalica i brze hrane.

Izostanak obroka može biti opasan na duže vrijeme, čak do te mjere da utiče na normlano funkcionisanje srca. Meta-analiza iz 2019. u “American Journal of Cardiology” pokazala je da je preskakanje doručka povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Zato, nemojte da vas mrzi da ustanete ranije, pripremite zdrav i omiljeni obrok i započnete dan sa dobrom energijom. Vaš organizam će vam biti zahvalan.

Izvor: Mondo