Simptomi toplotnog udara: Evo šta treba prvo da uradite ako ih primjetite

22.07.2022.

Kako toplotni talasi postaju sve češći i intenzivniji, rizik od toplotnog udara nastavlja da raste.

Toplotni udar ima rane znakove upozorenja. Ako ih brzo primjetite to može da pomogne u spriječavanju razvoja ozbiljnijih komplikacija. Toplotni udar nastaje kada tijelo nije u stanju da se znoji kako bi se ohladilo. Kako temperatura raste, koža postaje suva, a otkucaji srca počinju da rastu.

Početni simptomi toplotne iscrpljenosti uključuju:

  • grčevi u mišićima
  • opšti umor
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • osjećaj onesvešćivanja
  • mučnina

Teški simptomi koji ukazuju na toplotni udar uključuju: blijedu, crvenu ili suvu kožu, dezorjentisanost, probleme sa hodanjem, povraćanje, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, nesvesticu.

Kako lečiti toplotni udar i kada tražiti pomoć?

Ako se jave najozbiljniji simptomi, ubrzan rad srca, konfuzija, napadi ili nesvjestica, preporučuje se da se odmah potraži medicinska pomoć. Takođe kada vi ili neko drugi počne da pokazuje znakove toplotnog udara, prvo što treba da uradite je da njih ili sebe sklonite sa vrućine, najbolje je da to bude klimatizovana prostorija.

Od pomoći mogu da budu vlažni peškiri ili led. Nanesite ih na ključna područja, kao što su pazusi, leđa i vrat.

U zavisnosti od težine toplotnog udara, oporavak može da potraje nekoliko dana. Važno je da pijete puno hladne tečnosti na vrućini,  posebno ako radite na vrućini ili vježbate duže od sat vremena. Takođe preporučuje se da se izbjegava alkohol, kao i slatka pića na vrućini jer to dovodi do dehidratacije zbog prevelikog gubitka vode.

 

izvor:Healthline/FOTO:Ilutracija