Šest dobrih razloga zbog kojih bi mladi luk trebalo jesti što češće

23.05.2022.

Mladi luk je izuzetno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, a sada se može pronaći na svakom koraku.

Bogat je sumporom, bakrom, fosforom, kalijem, magnezijem, kalcijem, kromom i manganom.

Iako ga možete propržiti i pripremati na razne druge načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti, najbolje ga je jesti u svježem obliku (ili kratko kuhan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.

Otkrivamo samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti zbog kojih bi se mladi luk trebao što češće naći na stolu.

1. Čuva zdravlje srca

Zbog antioksidansa koje mladi luk sadrži, njegovom konzumacijom pomažemo organizmu da lakše izbaci štetne tvari, a visok udio vitamina C uspješno smanjuje kolesterol i povišen krvni tlak te nas time štiti od raznih bolesti srca. Zbog udjela sumpornih spojeva, mladi luk nas štiti i od raznih koronarnih bolesti srca.

2. Smanjuje rizik od raka i tumora

Sumporni spojevi uvelike su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva. Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su također moćni saveznici vašeg zdravlja.

3. Održava mladolik izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potreban kako bi ostala lijepa i mladolika, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

4. Štiti vid

Pun karotenoidi, mladi luk će čuvati vaš vid i zdravlje očiju. Sadrži vitamin A koji promovira dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.

5. Pomaže održanju zdravlja dišnog sustava

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, mladi je luk poznat kao jedan od najboljih prirodnih lijekova za prehladu, gripu i slične infekcije, a stručnjaci tvrde kako također pomaže održati naš dišni sustav zdravijim.

6. Smanjuje visinu šećera u krvi

Studije su dokazale da sumporni spojevi koji se nalaze u mladom luku uspješno smanjuju razinu šećera u krvi, i to tako što povećavaju razinu inzulina, hormona koji je potreban za prenošenje šećera iz krvi u stanice u tijelu.

Izvor:Klix.ba