Vježbe za sve koji rade za kompjuterom

07.03.2024. - Zdravi kutak

Grč u ramenima može da nastane zbog nepravilnog položaja i dugotrajnog sjedenja za računarom kao i stresa i nedovoljnog oporavka i istezanja nakon vježbanja.

Mišići često ostaju u statičkoj kontrakciji, a tenziju možete da izbjegnete tako što ćete odraditi nekoliko jednostavnih vježbi kod kuće.

Rotacija trupa

Lezite na stranu, savijte kolena i ruke ispružite ispred tijela. Gornju ruku polako pružajte unazad, rotirajući gornji dio trupa. Pogledom pratite šaku, tako da se i glava okreće zajedno sa trupom. U završnom položaju ostanite dvadesetak sekundi, opustite se što je više moguće i polako dišite. Okrenite se na drugi bok pa ponovite vježbu drugom rukom.

Uradite dva do tri ponavljanja barem jednom dnevno.

Stezanje lopatica

Stanite uspravno ili se uspravite sjedeći u stolici, ne naslanjajući leđa. Zategnite ramena unazad tako da lopatice klize jedna prema drugoj. Zamislite da pokušavate da između lopatica stegnete olovku. Zadržite taj položaj pet sekundi, pa se opustite. Počnite sa dva ponavljanja – jedno ujutru i jedno uveče, prenosi Lepa i Srećna.

Povećavajte broj dok ne stignete do pet serija.

Slovo “T”

Stanite uspravno i ispružite ruke ispred sebe u visini ramena. Neka laktovi ne budu savijeni. Sada odručite, tako da ruke i trup vizuelno čine slovo “T”. Ponovite deset puta, dve do tri serije dnevno. Kada se naviknete na vježbu, možete uključiti elastičnu traku, koju ćete rastezati rukama dok vježbate.

Takođe, možete koristiti i male tegove, čak i oni od 1kg će biti sasvim dovoljni. Probajte što prije!

Izvor: Srpska info