Šta je tridemija i kako se liječi? (Video)

30.01.2024. - Zdravi kutak

Tridemija ili miks tri virusa posljednjih nedjelja vladaju regionom, pune ambulante i Domove zdravlja. Riječ je o gripu, kovidu 19 i respiratornom virusu.

Responsive image

Zoran Vasilić, šef Odjeljenja za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u Domu zdravlja Bijeljina istakao je za ATV da je u ovom periodu uobičajno blago povećanje respiratornih infekcija, ali ono što je neobičajno je to da pojedini virusi koji su trenutno aktuelni, daju nešto drugačiju kliničku sliku nego do sada.

“Prvenstveno, mislim na nešto duži kašalj. Obično su to standardni simptomi gornjih respiratornih puteva, zapušenost ili curenje nosa, bol u grlu, otok krajnika, blago povišena tjelesna temperatura i slično, ali ono što je karakteristično za ovu godinu je nešto produžen kašalj”, rekao je Vasilić.

Vasilić ističe da kaljaš obično u početku bude suv, nadražajan, a zatim pređe u produktivan.

“Kasnije ostaje taj suvi kašalj koji zna nešto duže da potraje”, ističe Vasilić.

On je apelovao na građane da ne uzimaju antibiotike na svoju ruku jer se neće izliječiti nego mogu zakomplikovati kliničku sliku.

“Što se tiče terapije kod svih ovih virusa i infekcija, ona je simptomatska, organizam mora da se izbori sa virusom, a izboriće se na taj način što će se mirovati, hidrirati, unositi dovoljnu količinu vitamina”, rekao je Vasilić.

On je napomenuo da, ukoliko se potvrdi da je u pitanju veliki kašalj, onda je u pitanju druga terapija koja zahtjeva posjetu ljekaru.

Izvor: ATV