Slaninu jedite bez griže savjesti, evo za šta je sve dobra

11.01.2024. - Zdravi kutak

Često čujemo da slanina nije zdrava i da treba da je jedemo što manje, ali da li je to zapravo tačno?

Responsive image

Naime, slanina je puna proteina i vitamina, a nema mnogo ugljenih hidrata.

Postoji nekoliko razloga zašto bi trebalo da jedete slaninu, bez imalo griže savjesti, ali i bez pretjerivanja u njenoj konzumaciji.

Slanina je jedina hrana koja je slana i slatka u isto vrijeme: Osim toga, ukusna je. Slanina je slano-slatki užitak u kome su ova dva ukusa racionalno raspoređena. To je hrana koja spaja suprotnosti.

Uopšte ne sadrži ugljene hidrate

Suprotno popularnom vjerovanju, masti nisu ono što nas čini gojaznim, već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da možete izgubiti težinu uz pomoć dijete sa malo ugljenih hidrata. Mnogi ljudi misle da nam ugljeni hidrati daju energiju, ali to nije tačno. Čak su i naši preci svoju energiju dopunjavali mastima. Masti su mnogo efikasnije u održavanju energije.

Slanina vrhunsko oružje za mamurluk

Ništa ne liječi mamurluk kao masna slanina i šoljica kafe. To je univerzalna istina. Nema boljeg lijeka za mamurluk od slanine i čizburgera. Ili čizburger sa slaninom.

Smanjuje glad

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete biti siti duže nego da ste se hranili ugljenim hidratima. Ako gladujete, slobodno pojedite slaninu i izdržaćete od doručka do ručka ili ručka do večere. U stvari, između svih obroka.

Ponekad je život bolji kada je malo hrskav: Činjenica je da u životu nije sve glatko, a slanina dokazuje da je tako bolje. Pržena hrskava slanina nas podsjeća da je život vrijedan sa svim svojim preokretima.

Puna je vitamina

Slanina je puna esencijalnih vitamina B, koji su nam potrebni za održavanje našeg imunološkog sistema. Sadrži 65 odsto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 odsto niacina, 38 odsto vitamina B12 i 36 odsto cinka. Zaboravite multivitamine i okrenite se slanini.

Jeli su je i naši preci

Paleo dijeta je najnoviji hit, ali datira još iz antičkih vremena. Tako su se hranili primitivni ljudi, prije nego što je prerađena hrana postala dio naše ishrane.

Možete je jesti uz bilo koji obrok

Slaninu za doručak? Može! Slanina za ručak? Može! Slanina za večeru? Može! Slanina uvijek zvuči dobro, bez obzira na doba dana, prenosi Novosti Magazin.

Izvor: Srpska info