Samo tri porcije nedeljno zaštitiće vaše srce i mozak od propadanja

11.02.2024. - Zdravi kutak

Srbi su u vrhu ljestvice po broju srčanih oboljenja i smrtnosti od infarkta a sve zbog loših navika u ishrani.

Responsive image

Japanci su narod sa najdužim životnim vijekom na svijetu i nemaju problem sa gojaznošću. Brojna istraživanja su pokazala da Japanci ne pate od zakrčenja krvnih sudova, niti imaju povišen holesterol, i generalno kao nacija imaju najmanje problema sa srcem i drugim kardio-vaskularnim bolestima.

Razlog za to je način ishrane u kojoj preovlađuje riba. Na trpezi Japanaca riba je zastupljena sedam dana nedeljno zbog čega je nivo omega-3 masnih kiselina u njihovoj krvi mnogo viši nego kod ostalih naroda na planeti.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuvanje, prenosi Espreso.

Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

“Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna”, rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomiješano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Izvor: Glas srpske