Simptomi koji ukazuju na bolest ovog organa

27.11.2022. - Zdravi kutak

Obzirom na to da je jetra najveći unutrašnji organ u našem tijelu, ona ima mnogo uloga koje pomažu u očuvanju zdravlja cijelog organizma. Međutim, podložna je povredama i komplikacijama, a jedan od najvećih zdravstvenih problema vezanih za jetru je takozvana masna bolest jetre.

Kako prenosi starnica Eat This, masna bolest jetre nastaje kada se višak masti akumulira u jetri. To se može desiti iz više razloga, a jedan od glavnih je prekomjerna konzumacija alkohola, koja dovodi do ciroze. Pored alkohola, masnu jetru mogu izazvati i drugi faktori kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2, insulinska rezistencija, visok nivo masti (triglicerida) u krvi, metabolički sindrom, genetika, određeni lijekovi, trudnoća…

Ključ za prevenciju bolesti masne jetre je rana dijagnostika. Ako se bolest ne otkrije na vrijeme ili se ne liječi kada se pojave prvi simptomi, može da preraste u uznapredovali stadijum koji ima ozbiljne posljedice. Naime, ljekari upozoravaju da kontinuirano nakupljanje masti može dovesti do upale organa, što ukazuje na još jedan zdravstveni problem koji se zove nealkoholni steatohepatitis ili NASH.

Javlja se kod pacijenata koji nisu alkoholičari i izaziva ozbiljna oštećenja jetre. Istraživanja pokazuju da se najčešće javlja kod žena srednjih godina, od kojih su mnoge gojazne ili imaju visok nivo šećera u krvi. Ali ni muškarci nisu imuni na ovu bolest.

Dva najranija simptoma koja ukazuju na masnu jetru

Nealkoholni steatohepatitis ili NASH odnosi se na upalu jetre uzrokovanu viškom masnih ćelija u jetri, a hronična upala uzrokuje progresivno oštećenje jetre ili cirozu. Prema najnovijim istraživanjima, pacijenti sa značajnim oštećenjem jetre najčešće su prijavljivali ova dva simptoma – otok nogu i nakupljanje tečnosti u stomaku.

To se, objašnjavaju stručnjaci, dešava zbog povećanog pritiska u venama koje nose krv kroz jetru. Povećani pritisak u venama uzrokuje nakupljanje tečnosti u telu, uključujući noge, gležnjeve i stomak. Kada se pritisak u portalnoj veni poveća, može doći do rupture, što dovodi do unutrašnjeg krvarenja.

Lekari upozoravaju da, osim otoka nogu i nakupljanja tečnosti u stomaku, postoji još nekoliko simptoma koji ukazuju na masnu jetru. To su krv u stolici, povraćanje, žutica, svrab kože, nagli gubitak težine, promene apetita i umor.

Izvor: Agencije