Ovo voće može da poboljša vaše mentalno zdravlje za svega četiri dana

16.02.2024. - Zdravi kutak

Jabuka na dan, tjera doktora van. I to je nešto što svi znamo. A sada jedno voće prijeti da joj oduzme tron.

voće

Tako jabuka više nije omiljeno voće za odvraćanje od posjeta ljekaru: Novozelandski naučnici su otkrili da jedenje kivija može poboljšati raspoloženje za samo četiri dana, prema studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition.

“Sjajno je za ljude da znaju da male promjene u njihovoj ishrani, poput dodavanja kivija, mogu da utiču na to kako se osjećaju svaki dan”, rekao je koautor studije Tamlin Koner, koji predaje psihologiju na Univerzitetu Otago, u saopštenju.

Ovi efekti koji poboljšavaju mentalno zdravlje navodno su posljedica činjenice da je ovo voće napunjeno vitaminom C, za koji je poznato da podiže raspoloženje i vitalnost, između ostalih prednosti.

Da bi testirao navodne efekte voća na podizanje raspoloženja, tim „kivija“ je sproveo eksperiment ishrane na 155 odraslih osoba sa nedostatkom vitamina C.

Svakog dana tokom osam nedjelja, učesnici su dobijali placebo, dodatak vitamina C od 250 mg ili dva kivija, a zatim su zamoljeni da izvještavaju o svojoj vitalnosti, raspoloženju, kvalitetu sna i fizičkoj aktivnosti.

Istraživači su otkrili da su i grupa vitamina C i oni koji jedu kivi prijavili poboljšano raspoloženje, ali samo ova druga grupa je rekla da osjećaju povećanje uspjeha.

Najbolje od svega, grupa kivija je navodno doživjela poboljšanje vitalnosti i raspoloženja za samo četiri dana sa efektima, koji su dostigli vrhunac na oko 14-16 dana.

“Naši učesnici su imali relativno dobro mentalno zdravlje za početak, tako da su imali malo prostora za poboljšanje, ali su ipak prijavili prednosti intervencija kivijem ili vitaminom C”, rekao je glavni autor dr Ben Flečer, koji je sproveo istraživanje kao deo svog doktorata u Otagu.

Naučnici su ove prednosti mentalnog zdravlja pripisali gore pomenutom visokom sadržaju vitamina C u kiviju.

Zanimljivo je da je učesnicima davana sorta SunGold, koja je iznutra žuta, a ne zelena i navodno ima tri puta više vitamina C od pomorandže i jagoda, što se procenjuje na osnovu jestivog mesa.

Flečer je rekao da rezultati na kraju pokazuju kako „ono što jedemo može imati relativno brz uticaj na to kako se osjećamo“.

“Podstičemo holistički pristup ishrani i blagostanju, uključujući različite namirnice bogate hranljivim materijama u vašu ishranu”, rekao je naučnik, a prenosi Post.

Izvor: Glas srpske