Posavjetujte se sa doktorom, možda imate problema sa srcem

20.02.2024. - Zdravi kutak

Ne trebamo previše isticati da je vrlo važno brinuti o zdravlju srca.

srce

Ali, koliko god pazili, ponekad to nije tako i važno je znati prepoznati znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu.

Kardiolog, dr Šyam Kolvekar, izdvojio je nekoliko opštih znakova da imate problema sa srcem, nakon kojih biste trebali potražiti ljekarsku pomoć.

Kao prvi simptom problema sa srcem, dr Kolvekar ističe bol ili nelagodu u grudima.

“Ovo se često opisuje kao pritisak ili bol u prsima. Može trajati nekoliko minuta ili doći i proći”, objašnjava on, prenosi portal “Еkspres”.

Osim boli u grudima, ako imate osjećaj da vam nedostaje daha ili otežano dišete, to bi isto mogao biti pokazatelj problema.

Problemi s disanjem mogu, ali i ne moraju biti povezani s nelagodom ili boli u grudima.

Bol se može pojaviti u u drugim dijelovima tijela, a ne samo u području grudi

Od ostalih znakova koji ukazuju na probleme sa srcem, kardiolog ističe i umor.

Pod tim podrazumijeva neobjašnjiv umor ili slabost koji se ne ublažavaju odmorom. Takođe, bol se ne mora osjetiti isključivo u području grudi, tvrdi dr Kolvekar.

“Bol se može pojaviti i u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela. To može uključivati nelagodu u rukama, leđima, vratu, vilici ili stomaku”, objašnjava on.

Vjerovatno ćete i sami pomisliti da nešto nije u redu ako osjetite da vam srce nepravilno kuca. Ako osjećate ubrzan rad srca, palpitacije ili nepravilan rad srca koji nije uzrokovan intenzivnijom fizičkom aktivnošću ili sličnom radnjom koja bi to uzrokovala, možda imate zdravstveni problem.

Kao posljednja dva znaka da nešto nije u redu sa srcem, doktor ističe mučninu ili ošamućenost te oticanje nogu, članaka i stopala.

Česti osjećaji mučnine ili vrtoglavice, koji su praćeni hladnim znojenjem, često mogu ukazivati na probleme sa srcem, ističe on.

Dodaje da, ako imate problema s oticanjem nogu, članaka i stopala, to može biti znak zatajenja srca, a do oticanja dolazi zato što srce ne pumpa krv efikasno, prenosi portal “Еkspres”.

Izvor: Bl portal