Zašto treba da jedete slaninu bez griže savijesti

07.01.2024. - Zdravi kutak

Evo zbog čega je slanina sve zdrava!

Responsive image

Takođe, prema američkim istručnjacima, slanina je zdrava. Naime, puna je proteina i vitamina, a nema ni puno ugljenih hidrata, piše Elite Daily. Ovo je nekoliko razloga zašto biste je trebali jesti češće, i to bez griže savijesti.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne debljaju nas masti već ugljeni hidrati. Nauka potvrđuje da uz ishranu sa smanjenim nivoom ugljenih hidrata možemo da regulišemo višak kilograma. Mnogi misle da nam ugljeni hidrati daju energiju, ali to i nije baš tačno, piše Elite Daily. Čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima. Masti su mnogo bolje u održavanju energije.

Ništa ne može da izliječi mamurluk poput masne slanine. Britanski istraživači povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje služe u nadoknadi neurotransmitera čiji broj rapidno opada tokom intenzivnog ispijanja alkohola.

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete duže da budete siti nego da se najedete šećera. Ako umirete od gladi, slobodno pojedite malo slanine i izdržaćete od doručka do ručka ili od ručka do večere.

Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sistema. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 posto niacina, 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka.

(MONDO)

Izvor: Mondo