Ljekari savjetuju kako se izboriti sa zimskim alergenima

22.11.2022. - Zdravi kutak

Šmrcanje, kihanje, golicanje u nosu, suze u očima, umor – samo su neki od simptoma alergija. Kako dani postaju kraći i hladniji, uz zimu iza ugla, živimo u nadi da će simptomi alergije zaspati zimskim snom. Međutim, kako postoji više od 200 različitih alergena, mnogi od njih ostaju aktivni i zimi. To su, prije svega, prašina, spore plijesni i duhanski dim – alergeni koji se mogu pronaći skoro u svakom domaćinstvu.

Kako ublažiti simptome alergija? Amela Vilić, doktorica opće prakse u ambulanti Dobrinja u Sarajevu, ističe da je odgovor u prevenciji, naglašavajući da se okidači zimskih alerija mogu prevenirati na brojne načine.

Grinje

„Uzmimo za primjer grinje koje se mogu pronaći na svim mjestima na kojima se nakupljaju čestice prašine. U samo jednom gramu prašine može se kriti na stotine grinja. Tog se alergena ne možete u potpunosti riješiti, ali možemo smanjiti izloženost korištenjem antialergijskih navlaka za posteljinu i temeljitim čišćenjem prostorija u kojima boravimo. Važno je naglasiti da grinje vole vlagu pa se protiv njih borimo i upotrebom ovlaživača zraka koji vlagu u domovima zadržavaju ispod 50%”, objašnjava dr. Vilić.

Plijesan

Pojavu vlage važno je kontrolisati i u borbi protiv plijesni, pogotovo na mjestima kao što su podrum, kupatilo, frižider, gdje je plijesan i najčešća. U borbi protiv okidača alergija korisni su i pročiščivači zraka koji će osigurati svjež, filtriran zrak, bez otvaranja prozora.

Duhanski dim

Doktorka Vilić naglašava i da dim cigareta može uzrokovati nazalne i respiratorne simptome koji su identični alergijskim. Dim može otežati disanje, uzrokovati suzne oči, te kašalj i kihanje. Konzumiranje cigareta, također, pogoršava alergije i uzrokuje da alergijske reakcije budu jače nego inače, tako što iritira nosne šupljine i respiratorni trak.

„Najbolje rješenje je prestati pušiti odmah. No, ako to iz nekog razloga ne možete učiniti, informišite se o boljim alternativama konzumaciji cigareta, poput uređaja koji ne emituju duhanski dim i generišu 95 posto niži nivo štetnih i potencijalno opasnih materija zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja ne sagorijeva već zagrijava duhan. Bezdimne alternative takođe ne utječu negativno na kvalitet vazduha u prostoriji, pa samim tim ne dovode ni do pasivnog pušenja“, savjetuje doktorica. Svakako, ni bezdimne alternative nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

Kada govorimo o liječenju alergija, važno je napomenuti da se alergije ne mogu izliječiti, ali se odabranim lijekovima simptomi bolesti mogu ublažiti ili čak u potpunosti ukloniti.

„Naravno, nijedan lijek ne biste smjeli uzeti na svoju ruku, bez obzira što se pokazao uspješnim u tretiranju simptoma kod vaše prijateljice ili poznanika. Pregledi kod specijaliste su osnova svakog daljnjeg tretmana, tokom kojih će stručna osoba procijeniti da li je zaista u pitanju alergija, šta ju izaziva, te propisati adekvatnu terapiju za vas”, zaključuje dr. Vilić.

Izvor:Agencije