Ljekari pozivaju na oprez prilikom liječenja biljnim preparatima

01.12.2022. - Zdravi kutak

Pacijenti često pogrešno misle da biljni preparati ne mogu naškoditi, pa su skloni samopropisivanju i samodoziranju ovih preparata, što može dovesti do brojnih posljedica.

Uoblasti otorinolaringologije, pacijenti često primjenjuju “narodne“ lijekove u svrhu olakšavanja tegoba vezanih za, najčešće, upale uva, grla, nosa ili sinusa.

” Ekstrakt čuvarkuće i češanj bijelog luka stavlja se u zvukovod kod upala uha. Koriste se različiti čajevi za upale ždrijela. Za sinuse je najpopularnije “naparavanje“ nad čajevima, ukapavanje ekstrakta crvenog luka u nos. Jedno vrijeme je bilo popularno ukapavanje ekstrakta u nos koji se dobija od morskog krastavca. Pacijenti se obično pohvale kako su nakon ovih preparata “pročistili sinuse“ jer su imali obilnu sekreciju iz nosa. Ovo je samo dokaz iritativnog dejstva i odbrambene funkcije nosa”, kaže za Srpskainfo otorinolaringlog i alergolog dr Aleksandra Aleksić.

Dodaje da su u upotrebi i uljani preparati u obliku kapi za nos.

Ovdje treba naglasiti da ulja takođe mogu biti štetna i iritativna za sluznicu nosa. Često su u upotrebi pčelinji preparati kao oralni pripravci ili u obliku sprejeva za nos i grlo. Često pacijenti mogu naivno koristiti “biljni preparat“, a koji u svom sastavu ima aktivne poznate hemijske sastojke, ali tri ili pet puta skuplje. Osim što su finansijski oštećeni, često se zavaravaju da takvu terapiju mogu uzimati dugo vremena, bez uvida u svoje zdravstveno stanje – kaže dr Aleksić.

Prema njenim riječima, na tržištu se mogu naći biljni preparati koji ne podliježu kontroli koja se primjenjuje za lijekove.

“Treba biti oprezan pri upotrebi ovih preparata jer biljke, pored farmakološki korisnih jedinjenja, mogu sadržati i štetne sastojke ili mogu biti toksične. Tokom njihovog pohranjivanja, ovi preparati mogu biti izloženi štetnim materijama, mikroorganizmima, sekretima ili ekstkretima glodara i drugih životinja. Treba biti oprezan prilikom uzimanja većeg broja biljnih preparata, jer se kombinacijom biljnih preparata mogu ispoljiti toksične ili alergijske osobine “, upozorava naša sagovornica.

Izvor:Srpskainfo/Foto: SHUTTERSTOCK