Kako da znate da imate nizak nivo hormona koji utiče na raspoloženje? Povećajte dopamin

10.06.2022.

Na raspoloženje utiču različiti faktori, ali možda su neurotransmiteri u mozgu najodgovorniji za to kako se osjećamo


Dopamin i serotonin su jedni od najvažnijih, funkcionišu kao tandem kako bi podržali brojne funkcije, uključujući pamćenje, raspoloženje, pa čak i sposobnost obraćanja pažnje. Zato je zdrava ravnoteža ključna

– Iako je serotonin često u centru pažnje, važno je posvetiti i dopaminu zasluženu pažnju – kaže neuronaučnik i psihijatar Danijel Amen, prenosi Mind Body Green.

Amen objašnjava kako možemo da prepoznamo da imamo nizak dopamin, kako se on manifestuje u našem  tijelu i šta možemo da učinimo da prirodno povećamo njegove nivoe u mozgu.

Znaci da imamo nizak dopamin
Prema Amenu, znaci niskog nivoa dopamina nisu zabrinutost i nervoza – to je generalno pokazatelj niskog serotonina. Umjesto toga, glavne oznake na koje treba obratiti pažnju su:

Umor
Tuga
Nedostatak motivacije
Niska energija
Poteškoće u razmišljanju

Prirodni načini za povećanje nivoa dopamina

Ishrana.Kao i uvijek, ishrana je ključna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Amen objašnjava da će hrana bogata tirozinom biti vaš najbolji izbor za poboljšanje proizvodnje dopamina:

– Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin. Stvari kao što su piletina i jaja su pune tirozina, kao i avokado i crna čokolada.

Vježbanje
Vježba je takođe efikasna u poboljšanju raspoloženja, povećavajući i nivoe dopamina. Amen posebno preporučuje treninge visokog intenziteta kada tražite efekat koji podiže raspoloženje. Kao primjer, on predlaže da krenete u brzu šetnju, a zatim napravite četiri skoka u kojima trčite ili hodate najbrže što možete u trajanju od jednog minuta da biste povećali dopamin.

 

izvor:magazin.novosti/FOTO: Pixabay