Ovo je najzdravije voće – tvrde dijetetičari

26.01.2024. - Zdravi kutak

Kad god posegnete za komadom voća umjesto ultra-prerađenim slatkim poslasticama, napravili ste odličnu stvar za svoje zdravlje.

Responsive image

Voće je prirodni slatkiš i za razliku od bombona i čokoladica koje ćete pronaći u trgovinama, naučno je dokazano da njegovo redovno uključivanje u prehranu koristi zdravlju na mnogo načina, piše “”.

Iako je uključivanje bilo kojeg voća u vašu prehranu korisno, postoji jedno voće za koje registrovani dijetetičari kažu da je najzdravije od svih.

Registrovane dijetetičarke Еlisija Kartlidž i Kristi Rut se slažu da, iako svako voće ima nutritivne prednosti, najzdravije su borovnice.

“Ako njihova izrazita boja ne govori dovoljno, borovnice su visoko rangirane na popisu najzdravijeg voća jer su prepune raznih hranjivih materija, najviše antocijana i polifenola koji su moćne fitohemikalije”, kaže Rut.

Kartlidž se slaže, rekavši da je dokazano da antocijanini u borovnicama smanjuju upalu u mozgu, kao i da podržavaju pamćenje, spoznaju i raspoloženje. To ih čini izvrsnom hranom za zdravlje mozga.

Antioksidansi u borovnicama takođe su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Naučna istraživanja pokazuju da je redovna konzumacija borovnica povezana sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, kao i s održavanjem zdrave težine i smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2.

Kartlidž kaže da su borovnice dobre i za zdravlje crijeva.

“Fitohemikalije koje se nalaze u borovnicama takođe služe kao hrana za korisne crijevne bakterije, dok njihov sadržaj vlakana dodatno poboljšava njihove kvalitete koje su pogodne za crijeva”,kaže ona.

Dodaje da borovnice također sadrže vitamin C i mangan (oboje podržavaju imunološko zdravlje) i među vrhunskim su izvorima vitamina K (koji podržava zdravlje kostiju).

Izvor: ATV