Evo šta se događa s vašim tijelom ako jedete luk svaki dan

15.02.2024. - Zdravi kutak

Uključivanje luka u obroke svaki dan možda vam ne zvučio kao uobičajni put do zdravlje. Međutim, stručnjaci za zdravu ishranu tvrde kako je luk impresivna namirnica i kako, osim što ćete dodati pikantnan okusa jelima, svakodnevna konzumacija luka pozitivno utiče i na zdravlje.

Responsive image

Ako volite luk i pitate se što se događa s vašim tijelom kada jedete ovo povrće, ovaj članak je napisan upravo za vas.

Nutritivne vrijednosti luka

Luk je prirodni izvor vitamina, minerala i biljnih spojeva umotan u ukusno višeslojno pakovanje.

Dok luk dolazi u različitim varijantama (žuti, crveni, pa čak i slatki) i može se razlikovati u okusu i kulinarskoj primjeni, svi su slični u svom nutritivnom sastavu. Međutim, neke vrste imaju zaista impresivna svojstva.

Zdravstvene prednosti luka

Luk je možda najpoznatiji po svom ljutom, oštrom i pikantnom ukusu, posebno kada se jede sirov. Kada se gnječi ili karamelizuje, luk razvija očaravajuću slatkoću popraćenu mekim, blago puterastim ukusom, dodajući dubinu i bogatstvo raznim jelima, piše “Eating Well”.

Ako redovno dodajete luk svojim jelima, evo šta biste mogli primijetiti:

Zdravlje crijeva

Luk je prirodni izvor prebiotika koji su neophodni za optimalno zdravlje crijeva. Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana korisnim crevnim bakterijama, podstiču njihov rast i uravnotežuju crevnu floru.

Tačnije, luk sadrži prebiotik inulin, koji pomaže stimulisati rast zdravih bakterija. Dokazi upućuju na to da alicin, spoj koji se nalazi u luku, takođe može pomoći u održavanju zdravih crijeva.

Zdravlje crijeva

Redovna konzumacija luka dobra je za zdravlje srca. Luk ima protivupalna i antioksidativna svojstva, naročito kombinaciju kvercetin, koja može imati antihipertenzivno djelovanje. Osim toga, pokazalo se da kvercetin pomaže u smanjenju triglicerida i nivoa holesterola. Dokazi upućuju na to da jedenje luka, ne samo da može biti korisno u prevenciji i liječenju dislipidemije i visokog krvnog pritiska, već u konačnici može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zdravlje očiju

Luk je koristan i za održavanje dobrog zdravlja očiju. Bogat je sumporom koji je važan za proizvodnju glutationa, jednog od najjačih antioksidansa u tijelu. Ovaj antioksidans neophodan je za održavanje zdravlja očiju jer pomaže u sprečavanju degeneracije makule povezane sa starenjem, katarakte i glaukoma.

Stoga uključivanje luka u vašu ishranu potencijalno može podržati i održati dobro zdravlje očiju.

Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Luk, smatraju neki, može značajno pridonijeti prevenciji raka. Bogat je antioksidansima i spojevima koji sadrže sumpor koji potencijalno može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate i želuca.

Jedna studija procijenila je primarne slučajeve raka dojke među uzorkom žena u Portoriku. Rezultati studije sugerišu da česta konzumacija luka i bijelog luka može biti zaštita od raka dojke među ovom populacijom. Drugi podaci pokazuju da bi mogla postojati veza između konzumiranja više hrane koja sadrži alicin, poput luka, i smanjenog rizika od raka želuca. Ipak, potrebno je opsežnije istraživanje kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Ima antibakterijska svojstva

Luk može imati antibakterijska svojstva i pomoći u smanjenju infekcija. Istraživanja pokazuju da eterična ulja luka mogu pomoći u borbi protiv bakterija poput Staphylococcus aureus i salmonele.

Potencijalni nedostaci

Uprkos bezbrojnim dobrobitima konzumiranja luka, on možda nije prikladan za svakoga.

Kombinacije koje luk sadrži mogu uzrokovati nadutost i grčeve u želucu, naročito kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Iako je generalno koristan, osobe s probavnim problemima možda će morati ograničiti unos luka ili se odlučiti za konzumaciju kuvanog koji se često lakše podnosi.

Iako su takvi slučajevi rijetki, luk može izazvati i alergijske reakcije. Simptomi mogu varirati od blagih, poput svrbeža ili osipa, do teških, poput poteškoća s disanjem ili anafilaksije. Ako mislite da biste mogli imati alergiju na luk, razgovarajte sa svojim ljekarom.

Još jedan nedostatak konzumacije luka je loš zadah koji ostavlja. Zbog visokog udjela sumpora, luk može uzrokovati neugodan zadah iz usta, koji može trajati nekoliko sati nakon konzumiranja. To može biti neugodno ako se planirate družiti s nekim, ali ako redovno održavate higijenu usne duplje i koristite prave proizvode i tehnike, to neće biti veliki problem.

Da li je luk superhrana?

S obzirom na bogatstvo hranjivih tvari koje sadrži i brojne zdravstvene dobrobiti koje donosi konzumacija luka, mogli bismo reći da je luk superhrana. Međutim, važno je upamtiti da “superhrana” nije naučni, već marketinški pojam i da nijedna pojedinačna namirnica pa čak ni luk, ne može pružiti sve hranjive tvari koje su potrebne našem tijelu.

Dakle, je li luk neopjevani heroji trgovine mješovitom robom, koji bez napora jača naše zdravlje sa svakim zalogajem? Činilo bi se da je tako. Jedinstvena mješavina hranjivih tvari i snažni antioksidansi daju luku zasluženo mjesto u našoj svakodnevnoj prehrani. Ali, nemojte odbaciti jabuke i brokulu. Upamtite, u simfoniji dobre prehrane, luk može imati zvjezdani solo, ali raznoliko voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasni proteini čine zdravo tijelo. Dakle, uživajte u luku, ali pobrinite se da dijeli binu i s drugim hranjivim namirnicama, prenosi “N1”.

Izvor: Bl portal