Idite čim prije stomatologu

13.03.2024. - Zdravi kutak

Savjet Еvropske unije i Еvropski parlament donijeli su odluku o zabrani amalgamskih zubnih plombi koje sadrže živu, a koja će stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Srebrne ili amalgamske plombe decenijama su bile osnovne u liječenju karijesa, prenosi Juro vikli njuz i dodaje da su se za izradu istih koristili metali poput srebra, kalaja, bakra i žive.

Stomatolog iz Madrida Lorena Trinidad kaže da je upravo živa glavni sastojak plombe koji izaziva zabrinutost, jer iako se radi o malim količinama, ona se vremenom nakuplja u tijelu, posebno u tkivima kao što su mozak i bubrezi.

Od 2018. godine zabranjeno je da se amalgamske plombe koriste za liječenje zuba dece mlađe od 18. godina i trudnica.

Zato bi bilo dobro da ih odmah izvade pomenute kategorije stanovništva, a ni ostali ne bi trebalo da čekaju dugo.

Trebam promijeniti “crnu” plombu iako zub ne boli?

Amalgamski ispuni obično se nazivaju ”crne” ili ”sive” plombe. Takvi ispuni dugo godina smatrali su se prihvatljivim, neštetnim po zdravlje i dugotrajnim riješenjem. Mnogim naučnim istraživanjima posljednjih godina dokazalo se suprotno.

Amalgamske plombe sadrže smjesu žive i srebra te još nekoliko elemenata u manjim količinama. Udio žive u amalgamskoj plombi iznosi oko 50%. Toksičnost žive je neupitna. Istraživanja su dokazala da živa svojim isparavanje d‌jeluje toksično na naš organizam. Živine pare ispuštaju se iz plombi prilikom žvakanja i pranja zubi i što je takvih plombi u ustima više, opasnost za imunološki sustav je potencijalno veća.

ISPOD CRNIH PLOMBI UGLAVNOM SЕ NALAZI KARIJЕS

Naime, amalgamske plombe tokom vremena se ”troše”. To znači da plomba ne priliježe uz rub zuba nego odstoji od ruba zuba. Takav ispun omogućava naseljavanje bakterija i nastanak karijesa. Tada je obavezna zamjena ispuna. Pacijent ne mora osjećati nikakvu bol ili nelagodu prilikom nastanka karijesa ukoliko karijes ne dođe do živca. Međutim, odgađanjem zamjene takvog ispuna karijes će samo napredovati i nastajaće sve veći gubitak do tada zdravog zubnog tkiva.

Zato je jako važno odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa i što prije zamijeniti svaki amalgamski ispun.

Drugi problem amalgamskih plombi je što su estetski neprihvatljive. Iako se koriste uglavnom za stražnje zube, pa su manje uočljive ipak ne ispunjavaju estetske standarde.

Izvor: ATV