Ovi lijekovi, hrana i piće su najbolje rješenje

14.03.2023. - Zdravi kutak

Koja je idealna mjera za alkohol, ali i šta je najbolje za mamurluk, otkriva magistar farmacije Saška Božić.

Alkohol mnogima predstavlja jedan vid opuštanja i simbol za dobru zabavu, ali problem nastaje onda kada se u njemu pretjera, pogotovo kada postane svakodnevna navika. Za to postoji stručno ime – zavisnost! A to dalje, osim mamurluka, dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema kojih osoba na početku nije ni svjesna…

Postavlje se pitanje kolika ja onda idealna mjera, ona koja ne predstavlja rizik po naše zdravlje. Prema riječima Saške Božić, magistra farmacije, koja je govorila za “RTS Ordinaciju”, najbezbjednije je da se konzumira jedno do dva alkoholna pića mjesečno. To je bez rizika po zdravlje za većinu ljudi.

Ipak, mi smo poznati po dosta većoj upotrebi alkohola na mjesečnom nivou, a evo na koji način on utiče na naš organizam. Kako tvrdi farmaceutkinja, Saška Božić, alkohol je jedna od rijetkih supstanci koja može da uđe u svaku ćeliju veoma brzo.

“Ako se unosi na prazan stomak, onda može za pet do deset minuta da prođe u sve ćelije u našem tijelu. Kada se alkohol unosi na prazan stomak bukvalno se resorbuje i prelazi u krvotok za pet do deset minuta. Prije alkohola bi trebalo da se pojede nešto, obrok treba da ima i masti i proteine i ugljene hidrate kako bi se usporio prelazak alkohola u krvotok”, rekla je Božićeva.

Koja je vrsta alkohola najštetnija

“Pića koja su obojena više štete jer pored alkohola sadrže i dosta nečistoća i šećera”, kaže Božićeva i dodaje da treba izbjegavati koktele i druga obojena pića, kao i da je crno vino štetnije od bijelog, tačnije da teže pada jetri. Takođe, gazirana pića nisu dobar izbor uz alkohol jer onda alkohol mnogo brže prelazi u krvotok i kasnije dovodi do težeg mamurluka.

Da li određeni lijekovi pomažu kod mamurluka?

Farmaceutkinja je prokomentarisala konzumiranje aktivnog uglja, zeolita i probiotika sa ciljem da se spriječi ili ublaži mamurluk. Kako je rekla, u ovakvim situacijama, jedino probiotik može da pomogne jer alkohol utiče na crijevnu floru. Aktivni ugalj i zeolit, kada je u pitanju mamurluk, ne mogu pomoći jer ne apsorbuju alkohol.

“Probiotik može da se koristi i prije i poslije konzumiranja alkohola. Ako neko ne želi može da koristi jogurt, to je neka bolja varijanta, kao i kefir i kiseli kupus”, savetovala je Božićeva.

Da li rasol pomaže?

“Naš tradicionalni lijek, rasol, može da pomogne zato što je bogat elektrolitima i vitaminom C”, rekla je farmaceutkinja i dodala da i đumbir može biti od pomoći protiv mučnine. Takođe, još jedan njen savjet je da se prije konzumiranja alkohola uzme multivitaminski kompleks u kome bi trebalo da bude C vitamin, folna kiselina i vitamini B kompleksa.

Dan poslije?

Naša farmaceutkinja je takođe savjetovala kako da se ponašamo dan nakon konzumiranja alkohola:

“Doručak je najvažniji, jaja su odličan doručak zato što su bogata cisteinom, to je aminokiselina koja sprečava mučninu i povraćanje”, posavjetovala da se unosimo dosta vode. Pa tako, na jednu čašu alkohola. tokom konzumiranja, ali i poslije, ide jedna do dvije čaše vode.

Izvor: MONDO/RTS/Foto: FREEPIK/SENIVPETRO