Evo koliko dugo ruska salata može da stoji u frižideru

14.12.2022. - Zdravi kutak

U Srbiji nema slavlja u zimskim mjesecima, a da se na stolu ne nađe ruska slata. Ovo se naročito odnosi na praznike, kada smo spremni da rusku salatu tamanimo “od jutra do sutra”. Kraljica praznične trpeze popularna je širom svijeta, ali mnogi griješe sa načinom na koji je čuvaju.

Ruska salata se pravi od povrća, majoneza, šunke i jaja i zbog takvog sastava, lako može da se pokvari. Većina domaćica se vječito pita koliko zapravo dugo ruska salata može da stoji u frižideru, a da bude bezbjedna za jelo. Iako mnogi misle da je rok trajanja ruskoj salati pet dana, istina je drugačija. Bez obzira da li je posna ili mrsna, najbolje bi bilo da je pojedete u roku od tri dana.

Takođe, važno je da rusku salatu nakon uzimanja odmah vratite u frižider. Ukoliko predugo ostaje na toplom, postoji velika vjerovatnoća da će se sastojci fermentisati i pokvariti se. Jedna od najvećih grešaka koju većina nas pravi, jeste da činiju prekrijemo folijom. Na taj način omogućujemo mikroorganizmima da uđu u posudu, pa je najbolje da se ruska salata čuva u posudi sa poklopcem.

Osim toga, mnogi savjetuju da je za rusku salatu idealna temperatura 4 stepena Celzijusa. Podsjetimo, stručnjaci su nekoliko puta isticali štetan uticaj korišćenja folije. Bakterijama je potreban vazduh da bi se razvijale. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillus cereus, koje izazivaju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuvanja. Aluminijumska folija je za pečenje, a ne za čuvanje ostataka hrane.

Izvor: Agencije