Nova studija pokazala da one mogu paralisati imunološke ćelije

15.09.2023. - Zdravi kutak

Elektronske cigarete, sa ili bez nikotina, mogu da imaju parališući efekat na imunološke ćelije ljudskog organizma, pokazala je nova studija.

Studija pokazuje da čak i mala izloženost pari elektronske cigarete može da utiče na ćelije imunološkog sistema.

Elektronske cigarete postale su popularne u posljednjih nekoliko godina, naročito među mladima, ali je sve više istraživanja o dugoročnim zdravstvenim posljedicama koje su povezane sa njima.

“Dokazano je da su elektronske cigarete manje štetno sredstvo koje pomaže pušačima da odbace naviku pušenja, ali naši podaci doprinose trenutnim dokazima da elektronske cigarete nisu bezopasne”, izjavio je Aron Skot, vanredni profesor respiratorne nauke na Univerzitetu u Birmingemu.

U novoj studiji se navodi da bi udisanje pare iz šarenih elektronskih cigareta moglo da spriječi normalan rad isturenih imunoloških ćelija zvanih neutrofili.

Neutrofili su vrsta bijelih krvnih zrnaca i predstavljaju između 50 do 80 odsto svih bijelih krvnih zrnaca u ljudskom tijelu.

Tim je izvukao neutrofile iz krvi ljudi koji nikada nisu pušili, a zatim je te ćelije izložio uticaju 40 udisaja vejpa, za šta naučnici kažu da predstavlja nisku dnevnu izloženost.

Polovina uzoraka bila je izložena pari koji sadrži nikotin, dok su ostali bili izloženi alternativama bez nikotina.

U obje grupe, neutrofili su preživjeli, ali su bili “zaglavljeni u mjestu”, što ih čini nesposobnim da se suoče sa prijetnjama po tijelo, prenosi Juronjuz.

Izvor: Srpska info