Drevna žitarica pomaže kod migrene, bolesti srca i dijabetesa: Kleopatra je uvijek imala na tanjiru

16.09.2022.
Ovu drevnu žitaricu jeli su Kleopatra i Marko Antonije, bogata je proteinima, vlaknima i drugim hranljivim sastojcima koji pružaju brojne zdravstvene prednosti. Odlična je alternativa rafinisanim žitaricama te je uvrštena na listu top-deset trendova u ishrani koji će obeležiti ovu godinu.

Naime, 1.173 dijetetičara napravila su listu deset prehrambenih trendova koji će obeležiti 2022. godinu, a žitarice su visoko na listi, među njima i spelta.

“Ljudima su u fokusu zdravlje i imunitet, a sve je popularnija biljna ishrana. Zato su opcije bogate hranljivim sastojcima važan deo ishrane. Ljudi na hranu počinju gledati kao na lek za sprečavanje bolesti. Osim toga, očekuje se da će porasti interes za funkcionalnu hranu koja sadrži sastojke koji pružaju i zdravstvene prednosti, a ne samo hranljive materije”, prokomentarisala je Luiza Polok, predsednica kompanije “Polok komjunikejšens” , koja je objavila spisak nakon što su analizirali kupovne navike potrošača, popularne dijete i slično.

Spelta je postojala još u ranoj Mesopotamiji, prije otprilike 20.000 godina. Ali uz to što je dobro poznata žitarica, prema neprofitnoj grupi za zaštitu potrošača radi povećanja potrošnje celovitih žitarica za bolje zdravlje Savet za stare celovite žitarice, ove žitarice su “uglavnom nepromenjene u posljednjih nekoliko stotina godina”. Zbog toga obično imaju manje glutena od modernijih, modifikovanih žitarica.

Međutim, spelta je ipak pšenica, što znači da sadrži gluten. Odlikuje se visokim udelom vlakana i proteina, solidan je izvor grupe vitamina B, čak i vitamina C, a po izgledu je slična ječmu, iako su zrna veća i duguljastija. Poput ječma, ima žilaviju teksturu i orašasti ukus. Može se koristiti u raznim jelima, poput supa, salata i kaša za doručak.

Najviše se jede u Italiji, gde ovu žitaricu poznaju već decenijama. Žitarice poput spelte mogu da smanje rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti, a pripisuje joj se i sposobnost da regulacijom šećera u krvi može da smanji rizik za migrenu i druge glavobolje.

izvor:B92/FOTO:Ilustracija