Demencija dovodi do propadanja dijelova mozga

26.05.2022.

Demencija je neurodegenerativna i progresivna bolest. Usljed za sada nepoznatog razloga, dolazi do propadanja dijelova mozga odgovornih za afekt i intelekt. Ustanovljeno je nakupljanje određenih proteina u tim dijelovima mozga koji se zovu tau proteini.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, toka bolesti, psihometrijskih testova, kompjuterizirane tomografije mozga, nuklearne magnetne rezonance mozga, pregleda likvora koji se dobiva lumbalnom punkcijom i isključenja drugih poznatih faktora nastanka demencija drugih uzroka.

Vrlo je važno isključiti druga oboljenja koja mogu dovesti do prolazne kliničke slike dementnog sindroma kao što su neka stanja vezana za šećernu bolest, poremećaj funkcije štitne i nadbubrežne žlijezde, poremećaj elektrolita u organizmu, nedostatak nekih vitamina, npr. B 12, određena infektivna oboljenja…

 

Faktori koji mogu utjecati na bržu pojavu bolesti ili ubrzati mentalno propadanje su uobičajeni faktori rizika za degenerativni proces na krvnim žilama mozga, npr. starija životna dob, spol, visok krvni pritisak, šećerna bolest, pušenje, povišene masnoće u krvi, urođeni poremećaji metabolizma.

Pomoć oboljelom

Daju se lijekovi koji usporavaju napredovanje bolesti i odgađaju gubitak neovisnosti i smještaj oboljelog u instituciju, čime se smanjuje potreba za dodatnim psihijatrijskim lijekovima, kao što se smanjuju i troškovi zbrinjavanja oboljelog, popravlja kvalitet i njegovog i života porodice. Ti lijekovi usporavaju progresiju bolesti.

Novi lijek

FDA je odobrila novi lijek koji se daje u početnom stadiju “aduhelm” (aducanumab). Radi se o humanom monoklonskom protutijelu. Lijek je važan ne samo zato što je prvi odobren nakon 2003. godine nego i zato što je prvi koji djeluje na amiloidne plakove. Odobren je ubrzanim putem, s obzirom na to da je riječ o prijeko potrebnom lijeku. Klinička su ispitivanja pokazala da uistinu smanjuje količinu amiloidnih plakova.

Izvor:Avaz/ FOTO: