Da li je moguće i kako smršati bez treninga?

29.11.2022. - Zdravi kutak

Ukoliko trenirate tri puta nedjeljno, sagorijevajući svaki put oko hiljadu kalorija, onda će to biti dovoljno samo da smanjite težinu za manje od pola kilograma mjesečno. Ove gubitke možete lako “nadoknaditi” čak i ako imate dodatnu užinu tokom dana ili dozvolite sebi da jednom prekršite dijetu.

Zapravo, vježbanje pomaže da postanete zdraviji i disciplinovaniji, ali ne mora nužno da doprinese gubitku težine, uvjeravaju fitnes stručnjaci. Ako vas je u početku zanimalo samo jedno – da li je moguće smršati bez treninga, ne čudi što možete da se zasitite fitnesa, jer se trudite, ali rezultati se ne vide.

Istina je da možete izgubiti težinu bez vježbanja. Ako treba da se oslobodite značajne količine kilograma, onda je jedini način da to uradite da smanjite unos kalorija. Smanjivanjem unosa kalorija za 500 dnevno od uobičajene količine, izgubićete oko 0,5 kg težine nedjeljno.

Međutim, uzmite u obzir činjenicu da se smanjenjem težine na ovaj način oslobađate ne samo masti, već i mišića. Pored toga, vrlo brzo ćete dostići racionalan dnevni unos kalorija za zdrave ljude od 1200-1500 kcal i nećete moći dalje da smršate na ovaj način.

Kako brzo izgubiti kilograme bez treninga?

Postoje još najmanje dva aspekta koja uzeti u obzir kada brzo gubite težinu bez treninga.

Prvo, na mjestima gdje masnoća odlazi, vaša koža će sigurno opustiti i neće izgledati nimalo privlačno.

I, drugo, zajedno sa mastima, sigurno ćete izgubiti mišiće, a oni su neophodni za izgradnju i održavanje lijepe i zdrave figure. Stoga, kada gubite težinu, morate pokušati da ih održite ili čak izgradite, a bez treninga je to nemoguće.

Zlatna formula za gubitak kilograma

Ako je žena teška oko 80 kilograma treba da konzumira 2375 kalorija dnevno da bi održala svoju težinu, onda će smanjenjem dnevnog unosa kalorija za 776 kalorija dobiti nedjeljnu kaloriju smanjenje od 5435. Ako ovo, zbog treninga, poveća svoje dnevne energetske troškove za samo 300 kalorija, onda će sagorjeti oko 2100 kalorija nedjeljno.

Zbrojimo ove dvije količine i dobijemo oko jedan kilogram izgubljene težine nedjeljno. Naravno, ova vrijednost je prosječna i može varirati. Optimalni gubitak težine mjesečno ne bi trebalo da prelazi dva kilograma.

Ako ste relativno zdravi i nemate problema sa metabolizmom, onda će takva formula sigurno dati rezultat. Ali gubitkom težine samo dijetom, izgubićete mišićnu masu. Na kraju, definitivno ćete postati manje jaki i sastav vašeg tijela će se promijeniti. Čak i ako vaša težina značajno opadne, vaš indeks tjelesne mase i procenat tjelesne masti se možda neće promijeniti onoliko koliko biste željeli.

Izvor: novosti.rs