Ima zdravstvene prednosti

24.09.2023. - Zdravi kutak

Jedna vrsta crvenog vina mogla bi da zaustaviti starenje kože, kažu stručnjaci. Nova studija je pokazala da specifična i neobična vrsta crvenog vina čini da koža izgleda mlađe.

 

 

Istraživači sa Univerziteta Florida otkrili su da su žene koje su pile dvije čaše bezalkoholnog muskatnog vina dnevno, imale veću elastičnost i zadržavanje vode u koži od onih koje su konzumirale placebo. Nalazi studije predstavljeni su ovog ponedeljka u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu „Nutrition 2023“, prenosi Krstarica.

Muškatno vino pravi se od muskatnog grožđa, tvrdog grožđa sa debelom kožom poreklom iz Severne Amerike.

“Koristili smo dealkoholizovano muskatno vino jer smo bili zainteresovani za efekat bioaktivnih jedinjenja u vinu, posebno polifenola, na zdravlje kože”, rekla je u saopštenju za medije dr Lindzi Kristman, koja je sprovela istraživanje sa dr Livejem Guom, profesor hemije hrane na UF.

Gubitak elastičnosti uzrokuje da koža počne da visi u procesu starenja, dok zadržavanje vode pomaže u stvaranju barijere protiv oštećenja. Pomenuta studija je prva koja je utvrdila način na koji konzumiranje vina može uticati na zdravlje kože u nasumičnom kliničkom ispitivanju.

Naučnici su odabrali 17 žena između 40 i 67 godina i nasumično im dodijelili da piju dvije čaše dnevno dealkoholizovanog muskatnog vina ili placebo napitka koji je slično izgledao i imao sličan ukus.

Muskatno grožđe je porijeklom sa jugoistoka Amerike i obično se koristi za pravljenje vina, mada se često naziva i „supervoćem“ zbog visokog nivoa polifenola – uključujući antocijanine, kvercetin i elaginsku kiselinu – koji mogu smanjiti upalu i oksidativni stres.

“Utvrđeno je da muskatno grožđe ima jedinstveni polifenolni profil u poređenju sa drugim sortama crvenog vina”, rekao je Kristman.

Učesnici u ispitivanju pili su dvije čaše napitka koji im je dodijeljen dnevno tokom šest nedelja, a zatim su pravili dvonedeljnu pauzu, a onda su se zamijenili i pili drugo piće još šest nedelja.

Stanje kože i markeri upale i oksidativnog stresa mjereni su na početku studije, kao i na kraju svakog šestonedeljnog perioda.

Istraživači su otkrili da muskatno vino značajno utiče na elastičnost kože, kao i na smanjenje gubitka vode na površini kože.

“Naša studija sugeriše da polifenoli muskatnog vina imaju potencijal da poboljšaju stanje kože, posebno elastičnost i transepidermalni gubitak vode kod žena srednjih godina i poznije dobi”,  rekao je Kristman.

Međutim, nisu otkrili da postoji značajan uticaj na količinu bora na koži nakon studije.Dok je koža postala glatka zbog nižeg nivoa upale i oksidativnog stresa za grupu koja je pila muskatno vino, razlika u odnosu na placebo grupu nije bila značajna u vezi sa tim parametrom.

“Ova unakrsna studija pokazala je da je šest nedelja konzumiranja muskatnog vina rezultovalo poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem, kao što su elastičnost na podlaktici i barijerna funkcija kože na licu u poređenju sa početnom linijom i placebo”, objasnio je Kristman i dodao:

“To je vjerovatno zbog smanjenja upale i oksidativnog stresa.” Istraživači vjeruju da bi ponavljanje studije sa većom i raznovrsnijom grupom ljudi bio dobar za potvrdu nalaza.

 

izvor:Žena/FOTO:Shutterstock