6 zdravih načina da svoj bijes kanališete u nešto dobro

09.06.2022.

Ako ovo čitate, vjerovatno ste ljuti i to je u redu. Ljutnja je prirodna ljudska emocija koja je tipično reakcija na događaj osećaja frustracije, nemoći, nepravde ili prijetnje. Čini se da se bijes preliva svuda, od komentara na društvenim mrežama preko političkih debata do vijesti i bilo gdje između.

Ako vam se ovih dana čini da vam je temperament uvek vruć, niste sami. Većina ovog bijesa dolazi od osećaja van kontrole. Ali biti ljut sve vrijeme nije zdravo ni za vas — ni za ljude oko vas. Morate biti u stanju da upravljate svojim bijesom na zdrav način.

Za početak, odvojite se od računara, spustite tu flašu merloa i potražite zdravije načine da svoj bijes usmjerite u moć i pozitivnost. Evo odakle početi.

1. Umanjite malo.
Ponekad, kada ste u zbrci svojih osjećanja, može biti teško da sagledate šta se dešava i zašto ste ljuti i tada je dobro napraviti korak unazad. Kada ste ljuti, sve vam je mračno pred očima. Morate da umanjite to da biste mogli da dobijete perspektivu.

2. Budite kreativni.
Pogledajte izvor svog bijesa iz više uglova da vidite da li postoji način da pomognete da ga kanališete negdje drugdje i promijenite stvari na bolje. Primjer: studenti koji su iznajmili stanove da žive sa cimerima, nakon što je fakultet prešao na onlajn predavanja, kako bi i dalje stekli malo tog iskustva na fakultetu. Ako smo u stanju da razmišljamo van okvira i pronađemo zdrava rješenja, to će nam pomoći da se osjećamo manje zaglavljenim.

3. Udahni duboko.
Postoji dobar razlog zašto ljudi preporučuju disanje kada ste ljuti. Kada ste ljuti, pokreće se reakcija vašeg tjela na borbu ili bjekstvo, a vi ne unosite dovoljno kiseonika u svoje tijelo. Probajte neke vježbe disanja ili meditaciju da biste pomogli. Duboko disanje može pomoći u zaustavljanju odgovora na stres. Jednom kada se budete osjećali smirenije i više kontrolišete, moći ćete da razmišljate jasnije, da budete manje impulsivni i da preduzimate radnje koje donose korist vama (i drugima), a ne suprotno.

4. Neka se vaš glas čuje.
Ne govorimo o svađi sa svojim rođakom na Fejsbuku. Ali pisanje vašim predstavnicima o vašim brigama, doniranje svog vremena i/ili novca nekom cilju ili kandidatu, ili jednostavno pridruživanje lokalnoj organizaciji može vam pomoći da svoju energiju iskoristite za promjenu koju želite.

5. Pričajte o tome.
Dio kanalisanja svog bijesa na zdrav način je zapravo puštanje da izađe napolje—ako je vaš gnjev lonac pod pritiskom, morate da otpustite ventil za paru. Ali važno je kako izražavate svoje jake emocije. Ćaskanje sa prijateljima i voljenim osobama istomišljenika o svojim osjećanjima može vam pomoći da se na efikasan način izjasnite. Moraćete da pazite sa kim razgovarate – izaberite nekoga korisnog. Ako se na društvenim mrežama svađate sa drugim ljudima, samo dolivate ulje na svoj bes.

6. Odvratite se.
Ako ništa drugo ne uspije, pronalaženje drugog načina za kanalisanje vaše energije može vam skrenuti misli s onoga što vas ljuti. Isprobajte šetnju, započnite novi hobi, pecite, čistite garažu, gledajte komedije, vježbajte, izgubite se u dobroj knjizi—sve dok vam to odvrati od problema na neko vrijeme, može vam pomoći da bes bude pod kontrolom.

Izvor:magazin.online/FOTO:Adiva