5 lakih navika za bolje pamćenje i zdravlje mozga

13.05.2022. - Zdravi kutak

​Pamćenje je mentalna aktivnost kojom se prisjećamo informacija koje smo već iskusili ili naučili u prošlosti.


To je složen sistem koji se bazira na mnogim moždanim procesima i ključan je dio našeg života. Zato je vrlo važno zdravlje našeg mozga i rad na tome kako bismo poboljšali pamćenje. U tome nam može pomoći nekoliko jednostavnih tehnika i navika.

1. Pažljivo birajte hranu
Hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima C, A, E i D, kao i mineralima i vlaknima trebalo bi da bude dio svakodnevnog jelovnika.

Uvedite češće u ishranu namirnice poput ribe, luka, tamnog povrća i bobičastog voća. Preporučljivo je izbjegavati pretjerani unos hrane s visokim procentom rafinisanog šećera i smanjiti unos alkohola.

2. Koristite omega-3 dodatke
Omega-3 masne kiseline su važne za kognitivne funkcije i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, kao i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opštu neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

3. Budite aktivni i vježbajte
Vježbanje je lijek za tijelo i mozak. Studije su pokazale da fizička aktivnost povećava bijelu i sivu masu u mozgu. Siva masa je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bijela više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Fizička aktivnost povećava nivo kiseonika u mozgu i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

4. Opuštanje
Opuštanje uz lagane šetnje u prirodi poboljšava funkcije mozga. Osim toga, povećava sivu masu u mozgu i pomaže poboljšanje pamćenja i učenja.

5. Ne zaboravite na san
Dovoljno spavanja ključno je za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Kada spavamo, povećavaju se i naša kreativnost i koncentracija, što takođe povoljno utiče i na pamćenje. Preporučljivo je pridržavati se rasporeda spavanja tako da ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vrijeme, čak i vikendom i praznicima, piše Mind Body Green, prenosi

Izvor:Telegraf / FOTO: Shutterstock