Pogledajte kako izgleda specijalni Dizni avion

03.11.2023. - Zanimljivosti

Avio-kompanija Alaska Airlinesa prefarbala je jedan od svojih Boinga 737 u specijalnu šemu bojenja inspirisanu legendarnim Diznijevim junacima.

29.jpeg

Patak Dača, Miki Maus, Šilja i drugi likovi koji su obilježili djetinjstva mnoge djece “dobili su krila” i lete širom Sjeverne Amerike.

Boeing 737-800 registrovan kao N565AS poletio je prvi put sa novom šemom bojenja u srijedu 1. novembra iz Sijetla (SЕA) ka Santa Ani (SNA) u Kaliforniji.

Avion nosi ime Mickey’s Toontown Express i na svom prvom letu, makar sa crtanim junacima, prevozio je djecu i njihove roditelje iz hladnog Sijetla u Dizni Park blizu aerodroma Santa Ana.

Farbanje ovog aviona trajalo je 400 sati i obavljeno je u periodu od 20 dana, prenosi Aero Time.

Oslikavanje aviona crtanim junacima predstavlja nastavak saradnje Alaska Airlinesa i Diznija koji već 25 godina čine nebo iznad SAD šarenijim sa specijano ofarbanim letelicama.

Alaska Airlinesa je u prethodnim godinama svoje avione ukrašavala motivima drugih Dizni junaka i popularnih filmova.

Tako su putnici američke avio-kompanije imali ili još uvijek imaju priliku da lete u avionima sa likovima Vudija, Baza Svjetlosnog i drugih.

Jedan od najsvježijih “Dizni aviona” je i Boeing 737 N538AS inspirisan Milenijum falkonom iz Ratova zvijezda.

Mnoge svjetske avio-kompanije sarađuju sa produkcijskim kućama animiranih filmova i svoje avione farabaju u specijalne šeme bojenja.

Dok su u Sjevernoj Americi najprominentniji upravo avioni sa Dizni junacima, azijske avio-kompanije često biraju da na svojim letjelicama prikazuju Hello Kitty i Pokémon karaktere.

Izvor: ATV