Nikola Tesla nije rekao da smrt ne postoji

07.01.2024. - Zanimljivosti

Portal Bijeljina.com ispravlja lažnu vijest u kojoj se navodi da je Nikola Tesla rekao da smrt ne postoji.

Responsive image

Portal Bijeljina.com u tekstu objavljenom 7. januara 2024. godine pod naslovom “Nikola Tesla preminuo je na Božić, a ove njegove riječi su idealna poruka na današnji praznik”, objavljen je navodni citat Nikole Tesle o kraju ljudskog života, odnosno o njegovom otkriću da “smrt ne postoji”. U pitanju je prenošenje lažnih vijesti.

“Smrt ne postoji, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od iste. I zapamtite: nijedan čovjek koji je postojao nije umro. Pretvorili su se u svjetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svjetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Hrist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova svjetlosti. U Duši ponekad ravna vrhunskom nebeskom svjetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Vjerujem da će moje otkriće učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim i usmeriti ih na duhovnost i moralnost”, deo je navodnog intervjua Nikole Tesle.

Citat zapravo dolazi iz pozorišne predstave “Tesla ili prilagođavanje anđela”, koju je 1995. godine napisao Stevan Pešić, a po kojoj je 2001. godine snimljen i film. U tekstu predstave, u kojoj Teslu intervjuiše novinar, mogu se pronaći dijelovi citata. Intervju u predstavi je fiktivan.

Takođe, iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu upitima o navodnom Teslinom citatu. su odgovorili da ne postoje dokumenti ili neki originalni izvori koji bi potvrdili da je citat “da smrt ne postoji” autentičan.

Spomenuti citat ne nalazi se u bazi Teslinih citata stranice Tesla universe. Dakle, citat o smrti koji se pripisuje Nikoli Tesli nije autentičan, odnosno uglavnom je preuzet iz pozorišne predstave.