Zanimljivosti o piću koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, ovo sigurno niste znali

31.12.2023. - Zanimljivosti

Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine. Upravo danas, 31.12., slavi svoj dan!

Responsive image

Ovo pjenušavo vino nastalo je u Francuskoj, u pokrajini Šampanja. Dom Perinjon, slijepi redovnik benediktinske opatije Hautviler, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg ukusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.

Loš ukus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljen-dioksid koji mu daje lijepu pjenu i blago kiselkast ukus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.

Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici u fabrikama nosili su zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem riješen.

Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švajcarske i Belgije ima puno fanova, a najviše ih je u Velikoj Britaniji, koja je na četvrtom mjestu po konzumaciji. Najskuplja boca, koju je kreirao Aleksander Amos zajedno sa “Swarovskim”, košta 2.7 miliona evra.

Napravljena je ručno s 18-karatnim komadićima zlata i 19-karatnim dijamantima.

Zanimljiva činjenica jeste da prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mjehurića, a samim time i najjače “udara” alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umjereno – i da ga jednako oprezno otvarate.

Izvor: Srpska info