Ruskinja i Ukrajinac se vjenčali u Podgorici, kum im je Banjalučanin

20.05.2022. - Zanimljivosti

U tada već okupiranoj Ukrajini prije nekoliko mjeseci Ilija i Marija nisu ni slutili da će vječnu ljubav jedno drugom obećati u glavnom gradu Crne Gore.

Dvadesetpetogodišnji Ukrajinac i devetnaestogodišnja Ruskinja upoznali su se u Sevastopolju, a vjenčali juče u Podgorici.

Kum je bio Banjalučanin Nedeljko Radišić u čijem apartmanu u Sutomoru Ilija Kudrijacev i Marija Solovjeva borave. Kuma, takođe Ukrajinka, ranije je rezervisala boravak u Radišićevim apartmanima. Došla je sa djecom, jer je suprug morao da ostane u Ukrajini, pišu Vijesti.

Ilija i Marija ne kriju sreću što su se na zajednički život, ljubav i poštovanje, obavezali baš u Podgorici.

“Ilija živi u Sevastopolju, ja sam došla u taj grad u trenutku kada je Ukrajina već bila okupirana. Tamo smo se i upoznali. Nismo očekivali da ćemo se vjenčati u Podgorici. Srećni smo što brak možemo da sklopimo u miru ovdje, gdje možemo da budemo opušteni i spokojni, relaksirani od svih drugih političkih događaja”, rekla je Marija.

Da li će Crna Gora i postati njihov dom, još nisu sigurni.

“Oko dvije nedjelje smo u Crnoj Gori. Za sada još uvijek ne znamo gdje ćemo živjeti, ali ovdje nam se mnogo dopada. Ne osjećamo da postoji netrpeljivost između Rusa i Ukrajinaca u Crnoj Gori”, ističe Ilija.

Bez obzira na to koju će zemlju izabrati za budući zajednički život, jedno je izvjesno – u Crnoj Gori će provesti medeni mjesec, jer se tu, kako uz osmijeh kažu, osjećaju slobodno i sigurno.

 “Naravno da se osjećamo slobodnije nego tamo odakle smo došli. Zahvalni smo crnogorskom narodu na gostoprimstvu. Ne moramo da razmišljamo koje smo nacionalnosti i državljanstva. Možemo prosto da ostvarujemo naše planove i da volimo jedno drugo”, dodaje mlada Ruskinja.

Ilija i Marija se nadaju srećnijim vremenima, sporazumnom i mirnom završetku ratnih dešavanja. Nadaju se i da će što prije moći da vide svoje porodice.

“Moj otac je u Ukrajini. Brinem za njega, ali sam siguran da će biti sve u redu. Ne želim da se proliva krv. Želim završetak rata i nadam se miru u svojoj zemlji”, priželjkuje mladoženja.

Sloga i poštovanje, kažu mladenci, jedini su ključ za održavanje dobrih međuljudskih i međunarodnih odnosa. Ilija i Marija jedino rješenje vide u pomirenju ova dva naroda.

“Mi glasamo za mir. Želimo da ne bude rata i da svi žive na zemlji bezbrižno. Nadam se miru u Ukrajini, da se svi vole i ponovo budu srećni”, svojim sunarodnicima poručuje mladi bračni par.

Kum Nedeljko ne krije sreću što je imao tu čast da bude vjenčani kum mladom bračnom paru.

“Srećan sam što su Rusi i Ukrajinci zajedno, svima je teško što je ovakvo stanje u susjednim zemljama i što se ovo desilo. Kod mene boravi još jedan par, ali za sada ne planiraju vjenčanje. Ovo je za mene velika sreća, jer su ovakvi događaji i poruke koje oni šalju jako bitne za sve ljude u ovakvom vremenu”, kazao je Radišić.

Izvor:Srpskainfo/Foto:Vijesti.me