U Trstu snimljen fenomen kakav nije viđen 25 godina (Video)

01.02.2024. - Zanimljivosti

Morski rezervat Miramar u Trstu zabilježio je fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina, zaleđeno more. To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo više nisu upoznate s ovom pojavom.

Responsive image

Tanki sloj leda pojavio na površini mora šireg područja Tršćanskog zaljeva, piše Primorski dnevnik.

Slična pojava, u nešto širim razmjerima, dogodila se prije 25 godina. U to vrijeme tršćanski su kraj zahvatile niske temperature koje su dosezale svega nekoliko stupnjeva iznad nule.

Prema riječima Darka Bradassija, ovim područjem trenutno lebdi čvrsta anticiklona s jako toplim visinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (točku smrzavanja vode) na visini od oko 2936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stupnjeva niže nego na visini od nekoliko metara.

Meteorološki opservatorij regionalne ekološke agencije Arpa izmjerio je u srijedu ujutro 3.4 stupnjeva Celzijevih na pristaništu u Trstu, prenosi N1.

“Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra, gdje su postavljeni službeni termometri”, objasnio je Bradassi.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake, povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.

Izvor: Srpska info