Testament bake i djeda ostavio Srbiju bez riječi

27.03.2023. - Zanimljivosti

Đuro i Ilinka Trifunović su baka i deka iz Kosova polja u Dalmaciji, nedaleko od Knina, koji su svojim činom oduševili cijelu Srbiju!

Institutu za majku i dijete je javljeno da će dobiti donaciju od 750.000 evra! Sve se dogodilo 2016. godine, a donator nije bila poznata ličnost, kako se pretpostavljalo. Iza ovog čina stajali su Đuro i Ilinka Trifunović, baka i deka koji su do kraja života živjeli u inostranstvu. Ovaj gest iznenadio je i same ljekare.

“Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrijednu 750.000 evra, koju je testamentom zavještao bračni par srpskog porijekla iz Kanade, Đuro i Ilinka Trifunović. Ta sredstva su uložena u uređenje više odjeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme”, glasila je tadašnja vest.

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su u Kanadu otišli poslije Drugog svjetskog rata. “To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u posljednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu“, rekao je tada dr Radoje Simić. Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj djeci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za posljednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

POSEBNA LJUBAV

Đuro i Ilinka Trifunović su bili u skladnom braku 55 godina. Oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dvije sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da nakon svoje smrti novac ne ostave članovima porodice, nego srpskoj djeci. Zahvaljujući njima, Institut za majku i dijete tada je potpuno obnovio odjeljenje dečije patologije, jedino odjeljenje dečije patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je za Kurir izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog djela.

“Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dijete. Ujak i ujna nisu imali djece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi. Ujak je i za života bio veliki humanitarac. Donirao je novac za izgradnju crkve u Hamiltonu, zatim manastiru Hilandar kad je bio požar i mnogim drugim institucijama. Bio je veliki čovjek i ponosna sam na njega”, izjavila je rođaka ovog bračnog para velikog srca.

Trifunovići su se poslije Drugog svjetskog rata odselili za Kanadu i tamo su se sve do penzije bavili uzgojem živine na farmi.